Näkökulmia(si) tulevaisuuteen

Näkökulmia(si) tulevaisuuteen -artikkelit nostavat esiin eri teemojen mahdollisia kehityskulkuja tulevaisuustyön materiaalien pohjalta. Samalla tekstit haastavat lukijan kertomaan oman näkemyksensä aihepiiristä.
8.12.2016

Elämää skenaarioissa 2050 – viisi erilaista tarinaa

Uudenmaan tulevaisuustarkastelun kuvitus
Hyppää viiden eri uusmaalaisen elämään vuonna 2050. Alla olevissa tarinoissa Timo, Venla, Eero, Maria ja Cheng seikkailevat aiemmin kuvatuissa skenaarioiden maailmoissa. Tarinat kuvaavat yksilöiden näkökulmasta kunkin henkilön päivää vuonna 2050.

Timon tarina sijoittuu skenaarioon 1: Sulkeutuminen ja perinteinen valtiovalta. Venla elää skenaariossa 2: Polarisoitunut yksilökeskeisyys ja asiantuntijavalta. Eero seikkailee skenaariossa 3: Turvautuminen paikallisiin yhteisöihin. Marian maailma löytyy skenaariosta 4: Globaali verkostomainen tech-imperialismi ja Cheng viettää arkeaan skenaariossa 5: Kasvu ja EU-vetoinen kansainvälinen yhteistyö.

Missä tarinan maailmassa sinä haluaisit elää?

Uusimaa_timo_pieni

> Virkistä muistiasi ensimmäisestä skenaariosta

Vuonna 1999 syntynyt (51-vuotias) uusimaalainen Timo työskentelee teknologiateollisuustuotteita valmistavan yrityksen logistiikan asiantuntijana. Hän asuu pientaloalueella Keravalla yhdessä vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa. Ennen töihin lähtöään Timo laittaa aamupuuronsa päälle suomalaisia puolukoita – banaanin hinta oli noussut jo yli 40 markkaan kilolta. Älybussissa matkalla töihin hän lukee päivän uutiset – valtio oli taas lisännyt kansalaisten kommunikaatio- ja verkkokäyttäytymisen seurantaa viime aikoina päätään nostaneen terrorismin ehkäisemiseksi.

Työpäivän aikana Timo ratkoo lisääntyneiden tullimaksujen ja laivaliikenteen rajoitteiden luomia haasteita yrityksen viennille. Päivään mahtuu myös tapaaminen venäläisten pääomasijoittajien kanssa sekä venäjän kielen oppitunti. Työpaikan keskustelualustalla puhuttavat myös juuri asennetut entistä tehokkaammat lastausrobotit sekä viimeaikaiset mellakat maahanmuuttajavaltaisessa naapurilähiössä.

Työpäivän jälkeen Timo hakee lapsensa kunnan päivähoidosta ja käy kotimatkalla katsomassa iäkästä äitiään kunnan ylläpitämässä vanhainkodissa. Illalla hän tutkii lapsiperheille soveltuvia lomakohteita kotimaassa. Vaihtoehtoja on vähän: omalla autolla matkustaminen on tehty kalliiksi ja hankalaksi eikä ulkomaiden lämpöönkään pääse enää yhtä helposti. Matkatkin pitäisi käydä varaamassa läheisestä toimistosta Internetin kaaduttua taas viime viikolla.


Uusimaa_venla_pieni

> Tarkastele toista skenaariota

Vuonna 2011 syntynyt (39-vuotias) uusimaalainen Venla asuu koti-inseminaation avulla hedelmöitetyn lapsensa kanssa pienessä, hyvinvarustellussa yksiössä pääkaupunkiseudun kalliilla ja aidatulla alueella. Hän toimii mikroyrittäjänä ja myy kansainvälisesti arvostettua bioteknologian huippuosaamistaan terveysalan organisaatioille erilaisten alustojen kautta. Kotona 3-vuotiaasta tyttärestä pitää osa-aikaisesti huolta kognitiiviseen kehitykseen erikoistunut lastenhoitaja.

Verkostoituakseen muiden alan asiantuntijoiden kanssa Venla työskentelee ja kouluttautuu eksklusiivisessa coworking hubissa, jonne hän kulkee yhteiskäyttöön tarkoitetulla sähköautolla. Sähköauton ikkunasta hän näkee eriytyneitä ja ränsistyneitä asuinalueita, joissa polarisoituneen yhteiskunnan vähänosaiset asuvat muun muassa tulvaherkille alueille rakennetuissa tilapäismajoituksissa. Päivän aikana hän tapansa mukaan seuraa ja valikoi potentiaalisimpia kontakteja älykkäillä piilolinsseillään, jotka tuottavat tietoa muista ihmisistä – keräten samalla itselleen digitaalisia pisteitä sosiaalisen asemansa vahvistamiseksi.

Kotiin päästyään Venla huomaa asuntonsa kaipaavan hieman siivousta kollegoiden illanistujaisia varten. Hän tilaa älylaitteellaan siivous- ja pyykkäyspalvelun, jonka saapuminen kuitenkin kestää pitkän matkan ja hitaan joukkoliikenteen vuoksi. Venla käy odotellessaan virkistäytymässä tyttärensä kanssa alueen yksityisessä puistossa, jonne hän maksaa jäsenmaksua. Kotiin palatessaan nelikopteri on jo tuonut terveelliset illallistarvikkeet suoraan lähituottajilta – kyllä palvelu pelaa kun on varaa!


Uusimaa_eero_pieni

> Katsele kolmannen skenaarion maailmaa

Vuonna 2026 syntynyt (24-vuotias) uusimaalainen Eero asuu 600-hengen teemakylässä vanhasta linja-autoasemasta yhteisasunnoksi muutetussa rakennuksessa kuuden muun geokätköilystä innostuneen nuoren kanssa. Hän työskentelee muutamana päivänä viikossa alueen yhteisellä robottilainaamolla – kokopäivätyön löytäminen on nykyään lähes mahdotonta talouden ollessa lamaantunut ja automaation vietyä työt. Kauppatieteiden opinnotkin jäivät lopulta kesken.

Lainaamoon on tänään saapunut myös pitkään odotettuja 3D-tulostuksella valmistettaviin varaosiin tarvittavia metalleja, jotka kustannetaan yhteisön talkoovoimin. Eero tarvitsee raaka-ainetta yhteisönsä energiaosuuskunnassa käytettävien aurinkopaneelien korjausta varten. Töistä päästyään Eero käy korjaamassa viereisessä rakennuksessa asuvan rouvan myrskyn aiheuttaman sähkökatkon jäljiltä rikkoutuneen lämmitysjärjestelmän. Kiitokseksi avusta hän saa pienruokakasvattamossa viljeltyjä tomaatteja, joka pelastavat Eeron loppuviikon vitamiinin saannin.

Päivän päätteeksi Eero käy tapansa mukaan tarkistamassa sairaan setänsä voinnin apunaan kolmannen sektorin ylläpitämä sovellus, johon on kerätty hoito-ohjeita ja tietoa sairaudesta. He keskustelevat paikallisessa mediassa tänään uutisoidusta selkkauksesta, jossa paikallinen yritys oli yrittänyt häätää tontiltaan naapuriyhteisön luvattomat viljelykset. Illalla Eero osallistuu alueen varainhankintatapahtumaan, jonka tavoitteena on kerätä rahoitusta uusiin vedenpuhdistuksen teknologioihin.


Uusimaa_maria_pieni

> Tutki tarkemmin neljättä skenaariota

Vuonna 1979 syntynyt (71-vuotias) Oulusta monen muun tavoin Uudellemaalle muuttanut Maria asuu miehensä ja pienen robottikoiransa kanssa modernin pääkaupunkiseudun ytimessä sijaitsevassa senioritalossa lähellä tehokkaita palveluita. Hän on vuosi sitten eläköitynyt palvelurobottiohjaajan työstään, johon hän siirtyi toimittuaan ensin freelancer-myyjänä kansainvälisessä suuryrityksessä.

Maria on edelleen vahvasti identifioitunut edelliseen työnpaikkaansa – hän on aktiivisesti mukana palveluammattilaisten innovaatiotoiminnassa ja on jatkuvasti yhteydessä ympäri maailmaa asuvien entisten kollegojensa kanssa. Tänään Maria on suunnitellut tapaavansa kaupungilla ystäviään, jotka auttavat lähes satavuotiaista senioreista koostuvan ryhmän uuden taidemuseon avajaisiin. Asunnon ohjausjärjestelmä kertookin englanniksi jo alaovelle saapuneesta pienestä hiilipäästöttömästä ilmatyynyaluksesta, joka kuljettaa Marian lähimmälle joukkoliikenneasemalle.

Illalla Marialla on virtuaalitapaaminen kahden aikuisen lapsensa kanssa, joista toinen asuu Singaporessa ja toinen Barcelonassa. Maria on erityisen onnellinen lastensa työllisyystilanteesta, koska kaikilla ei ole ollut samanlaisia mahdollisuuksia. Lapset kertovat olevansa huolissaan äitinsä terveydentilasta, jota ovat seuranneet häneen asennettujen sensoreiden ja mittauslaitteiden kautta. Tämä erittäin kallis biosignaalien analysaattori oli lasten antama eläköitymislahja Marialle. Terveysdataa keräävä järjestelmä diagnosoi Marian kuitenkin terveeksi ja he jatkavat yhdessä ensi viikon virtuaalisen Havaijin-matkan suunnittelua. He keskustelevat myös viimeaikoina paljon uutisissa olleesta globaalien megayhtiöiden välisestä kiistasta liittyen kybersodankäynnin ja avaruusvarustelun reunaehtoihin. Uutisissa kerrotaan myös miten teknologian avulla merivesi on pystytty muuttamaan suolattomaksi kasteluvedeksi, mikä on palauttanut muun muassa Syyrian maaseutualueiden viljelyskelpoisuuden.


Uusimaa _cheng_pieni

> Tarkastele viidettä skenaariota

Vuonna 2005 syntynyt (45-vuotias) uusimaalainen Cheng asuu tyttöystävänsä kanssa pienessä yksiössä 40-kerroksisen pilvenpiirtäjän huipulla pääkaupunkiseudun laitamilla. Alun perin kiinalaisafrikkalainen Cheng muutti kolmen muun korkeasti koulutetun ystävänsä kanssa Suomeen työskennelläkseen energia-arkkitehtina 15 vuotta sitten. Aluksi töissä piti käyttää kääntäjäkuulokkeita, mutta nykyään Cheng ja kaikki muutkin osaavat englantia.

Tällä hetkellä Cheng uudelleenkouluttautuu Tukholmassa kehittyneen energian varastointiteknologian asiantuntijaksi, jonne hän kulkee päivittäin Hyperloopilla. Tänään pääsy Hyperloopille on erityisen ruuhkautunut joten matka Lohjan sekä Turun kautta Tukholmaan kestää hieman normaalia pidempään. Myös käynti apteekissa kotimatkalla pitkittyy – kaikki ovat jonottamassa uutta pandemiarokotusta. Cheng on onneksi muistanut käydä jo ottamassa rokotteen Euro-terveysasemalla Hollannissa.

Kaupungilta palattuaan Cheng käy huoltamassa sähköpyöränsä ja hakee päivittäiset appelsiininsa pilvenpiirtäjän katolla olevasta kasvihuoneesta aamiaista varten. Illalla hän seuraa uutisia kansainvälisen turvallisuustilanteen heikkenemisestä itärajalla. Vaikka hyvinvoiva, monikulttuurinen ja puhdas Suomi on ollut pariskunnalle mieluisa asuinpaikka jo pitkään, on Cheng toisinaan pohdiskellut mitä muita hyviä mahdollisia maita EU:n alueella voisi olla.

> Lue kattava kuvaus Uudenmaan skenaarioista 2050


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi