Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma takaa sujuvan liikkumisen kasvavalla seudulla

Metro. Kuva Tuula Palaste

Helsingin seudulla ennustetaan olevan jo kaksi miljoonaa asukasta ja miljoona työpaikkaa vuonna 2050. Sujuva liikkuminen kodin, koulun, työpaikan ja palveluiden välillä luo pohjan toimivalle arjelle.

Seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa määritellään, miten alueen liikennettä kehitetään tulevina vuosina, ja mitkä ovat alueen tärkeimmät yksittäiset kehittämiskohteet.

Kasvavalla seudulla tämä edellyttää joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn palvelutason nostoa. Myös informaatio- ja ohjauskeinoja tulee hyödyntää tehokkaasti, huolehtien samalla logistiikan tarpeista ja tieliikenteen toimivuudesta.

Helsingin seudun suunnittelualueeseen kuuluu neljätoista kuntaa: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Alueen liikennejärjestelmäsuunnittelusta vastaa Helsingin seudun liikenne HSL. Suunnitelma on osa Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelmaa (MAL 2019), jota päivitetään parhaillaan. Suunnitelman on tarkoitus valmistua vuoden 2019 alussa.