Aluesuunnittelun uutiset ja artikkelit


18.6.2018Maakuntahallituksen päätökset 18.6.2018: Uusimaa-kaava etenee luonnosvaiheeseen

Päätökset08Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui kevätkauden viimeiseen kokoukseensa maanantaina 18. kesäkuuta, ja keskusteli muun muassa Uusimaa-kaavan palautteen aiheuttamista jatkotoimista. Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 20. elokuuta.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

12.6.2018Maakuntavaltuusto hyväksyi Östersundomin maakuntakaavan

Päätökset06Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi tiistaina Östersundomin alueen maakuntakaavan. Tämä tarkoittaa, että lähes 100 000:lle uudelle asukkaalle kaavaillun alueen suunnittelu voi edetä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

8.6.2018Pääradan investointeihin sittenkin EU-rahaa? – Komission esitys on erävoitto Uudellemaalle ja koko Suomelle

Juna. Kuva Tuula PalasteEuroopan komissio esittää pääradan mukaan ottamista osaksi Euroopan liikenneverkon ydinkäytäviä. Päätös mahdollistaisi EU-rahoituksen hakemisen pääradan kehitys- ja korjaushankkeisiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

6.6.2018Luontoilua kaupungin syleilyssä – Urban Outdoors esittelee Helsingin seudun vihreämmän puolen

Tokoinranta, kuva Anni LevonenVehreät puistot, sympaattiset lähimetsät, jylhät kansallispuistot ja kaunis saaristo ovat kaikki osa Helsingin seudun monimuotoista luontoa. Ja juuri näitä luontokohteita Urban Outdoors -hanke tekee paremmin näkyviksi niin asukkaille kuin matkailijoille.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

9.4.2018Uuden maakuntakaavan pohjana on rakennekaava

Rakennekaavan kuvistuskuvaUudenmaan rakennekaavassa kiteytyy kokonaiskuva Uudenmaan aluerakenteesta vuonna 2050. Kaava kattaa koko Uudenmaan alueen. Rakennekaava myös asemoi maakunnan osaksi laajempaa kokonaisuutta, joten siinä keskitytään valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviin asioihin. Rakennekaavaa tarkentavat vielä valmistelussa olevat seutujen kaavat. Nämä yhdessä muodostavat Uusimaa-kaavan kokonaisuuden.

Lue lisää | 2 Kommenttia

 

6.4.2018Selvitämme verkkokyselyllä uusmaalaisten ostospaikkoja

Kaupan kysely kuvituskuvaUudenmaan liitto selvittää verkkokyselyn avulla uusmaalaisten ostospaikkoja nyt ja tulevaisuudessa. Vastauksia hyödynnetään uuden maakuntakaavan suunnittelussa. Karttapohjainen kysely on avoinna huhtikuun loppuun asti.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

8.3.2018Liikkumistavat muuttuvat hitaasti myös Uudellamaalla – alueelliset erot suuria

Juna kuva-tuula-palasteSuomalaiset liikkuvat hyvin samalla tavalla kuin kuusi vuotta sitten, selviää Liikenneviraston tänään julkaisemasta valtakunnallisesta henkilöliikennetutkimuksesta. Ensimmäistä kertaa tarkasteltiin erikseen myös seutuja: Uudeltamaalta mukana olivat itäinen ja läntinen Uusimaa sekä Helsingin seutu.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

6.3.2018Uusimaa-kaavan esittelytilaisuus torstaina 8.3. Helsingissä

Uusimaa-kaava 2050 logoJärjestämme Uusimaa-kaavasta kaikille avoimen esittelytilaisuuden Helsingissä 8.3.2018 klo 13 alkaen. Tervetuloa kuulemaan, kyselemään ja kommentoimaan!

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

27.2.2018Uusimaa-kaavassa varaudutaan vauhdikkaaseen kasvuun – Nyt on paras hetki vaikuttaa suunnitelmiin

Uusimaa-kakkuUusimaa kasvaa vauhdilla myös tulevaisuudessa. Siksi Uudellemaalle nyt laadittavan maakuntakaavan tärkein tavoite on ohjata tulevaa kasvua kestävästi. Kaavassa otetaan kantaa myös alueen suurten liikennehankkeiden toteutusjärjestykseen. Uusimaa-kaavan suunnitelmat ovat nähtävillä ja niitä voi kommentoida 27.2.−13.4.2018.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

22.2.2018Merja Vikman-Kanerva: Pian nähtäville tuleva Uusimaa-kaava on rohkea esimerkki uudenlaisesta maakuntakaavasta

Merja-Vikman-Kanerva+,-kuva-Milla-AaltoMaakuntakaava on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Lukuisten käynnissä olevien uudistusten jalkoihin uhkaa jäädä eräs tärkeä kysymys: Kuka katsoo kaavoitusta yhteisestä vinkkelistä?

Lue lisää | 1 Kommentti

 

12.2.2018Maakuntahallituksen päätökset 12.2.2018 – Uusimaa-kaava lausunnoille

Uusimaa-kaava-LogoUudenmaan maakuntahallitus kokoontui maanantaina 12. helmikuuta. Hallitus päätti muun muassa Uusimaa-kaavan valmisteluaineiston lähettämisestä viranomaisten lausunnoille ja yleisön kommentoitavaksi sekä Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen AIKO-rahoitushaun avaamisesta.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.2.2018FinEst Link -projekti: Helsinki–Tallinna-tunneli talouskasvun veturiksi

Finestlink-Geologinen-poikkileikkaus. Kuva Muotoilutoimisto Kairo Oy

FinEst Link -projektin tuloksista käy ilmi, että Helsingin ja Tallinnan välinen nopea tunneliyhteys toisi laajamittaisia yhteiskunnallisia ja taloudellisia hyötyjä molemmille kaupunkiseuduille ja valtioille, ja kasvumahdollisuuksia koko Euroopalle.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

31.1.2018Olli Keinänen: Lentorata – Helsingin seudun, koko maan sekä lentoliikenteen avainhanke

Lentorata, kuva: Helsingin kaupunki, KYMP, Maka, YleLentorata on noussut uudella tavalla ajankohtaiseksi hankkeeksi. Mediahuomiota on lisännyt esimerkiksi Helsingin ja Tampereen pormestarien hanketta tukeva kannanotto yhdessä Finnairin ja VR:n kanssa. He halusivat nostaa esiin ja kiirehtiä tätä ei niin uutta hanketta. Hyvä niin!

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

25.1.2018Energiaa auringosta – Vinkkejä aurinkoenergian hyödyntämiseen kunnissa

shutterstock_aurinkoenergiaAurinkoenergia on kapasiteetiltaan jo maailman nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto. Kokosimme käytännön vinkit aurinkoenergiaoppaaksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

15.1.2018Uusimaa kasvaa, mutta miten? – Rakennemallit auttavat hahmottamaan tulevaisuutta


Rakennemallit-kuvituskuvaUusimaa-kaavassa tarkastellaan Uudenmaan kehitystä pitkälle tulevaisuuteen, aina 2050-luvulle asti. Maakunnan tulevaisuuden ennakoiminen monen vuosikymmenen päähän on vaikeaa, mutta välttämätöntä. Siksi otimme avuksi rakennemallit.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

12.12.2017Uusimaa-kaavan raamit selvillä

Uusimaa-kaava-logo-fbSuunnitteluperiaatteet ohjaavat koko Uusimaa-kaavan laadintaa, ja yhteisiä periaatteita tarkentavat seutujen omat erityiskysymykset. Nämä viitoittavat uudenlaisen maakuntakaavan laadintaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

27.11.2017Östersundomin maakuntakaava nähtävillä 3. tammikuuta 2018 asti

Östersundomin-kaavaÖstersundomin alueen maakuntakaavasta on valmistunut uusi kaavaehdotus. Ehdotukseen on tehty kevään lausuntokierroksen perusteella muutamia tarkistuksia. Kaavasta voi antaa palautetta 27.11.2017−3.1.2018.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

1.11.2017Uusimaa-kaava alkaa hahmottua – Seudut saavat omat kaavansa

Uusimaa-kaava-LogoUusimaa-kaavan syksy on työntäyteinen. Koko maakunnan kattava yleispiirteinen rakennekaava ja seutujen yksityiskohtaisemmat vaihekaavat alkavat hahmottua, ja kaava saa ympärilleen raamit. Matkan varrella myös kaavatyötä ohjaavan maakuntahallituksen kokoonpano on vaihtunut.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

31.10.2017Mistä kumpuaa Uudenmaan keskusten vetovoima?

Porvoossa,-kuvaaja-Tuula-PalasteKuinka hyvin Uudenmaan erilaiset keskukset vastaavat asumisen ja työn moninaistuviin tarpeisiin? Miten liikkuminen ja siihen liittyvä teknologia kehittyvät? Mikä tekee keskustasta viihtyisän? Selvitimme Uusimaa-kaavaa varten Uudenmaan keskusten nykytilaa ja tulevaisuuden kehitysnäkymiä.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

30.10.2017Helsinki-Vantaan lentoasema hyödyttää koko Uuttamaata

Helsinki-Vantaan lentoasema, kuvaaja Tuula PalasteUudenmaan liitto selvitti Uusimaa-kaavaa varten, millaisia vaikutuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla on lähialueen kunnille ja koko Uudellemaalle.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

16.10.2017Millainen on Uudenmaan metsien bioenergiapotentiaali?

Koivumetsä, kuvaaja Tuula PalasteSuomen tiheimmin asuttuun maakuntaan mahtuu paljon metsiä. Uudenmaan liitto selvitti Uusimaa-kaavaa varten, millainen bioenergiapotentiaali maakunnan metsistä löytyy.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

9.10.2017METREX-konferenssi houkutteli Helsinkiin yli sata eurooppalaista aluesuunnittelijaa – Teemana tulevaisuuden metropolit

Kerrostalot Hermannissa. Kuva Anni LevonenEuroopan metropolialueiden verkosto METREX kokosi yhteen yli sata aluesuunnittelun toimijaa eri puolilta Eurooppaa. Helsingissä 4.7. lokakuuta pidetyn konferenssin teemana oli tulevaisuuden metropolit

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.9.2017Maakuntahallitus määräsi neloskaavan voimaan

4. vaihekaava

Maakuntahallitus päätti elokuun kokouksessaan määrätä neljännen vaihemaakuntakaavan astumaan voimaan. Hallitus voi lain mukaan päättää maakuntavaltuuston hyväksymän kaavan voimaan tulosta ennen kuin kaava on saanut lainvoiman.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

1.9.2017Lentoliikenteen yhteistyöverkosto vahvistamaan Aviapolis-alueen menestystä ja kilpailukykyä

Lentokenttä, kuva Vantaan kaupunki

Uusi lentoliikenteen yhteistyöverkosto käynnistyy Vantaan kaupungin ja Uudenmaan liiton yhteistyönä. Verkoston tavoitteena on edesauttaa Helsinki-Vantaan menestystä ja kilpailukykyä yhtenä maailman parhaista lentoasemista ja vaihtokentistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

31.5.2017Etelä-Suomen kehityskäytävillä neljä erilaista profiilia

Etelä-Suomen kehityskäytävät - YleiskarttaUudenmaan liitto on selvittänyt Etelä-Suomen kehityskäytävien profiilit. Kehityskäytävällä tarkoitetaan liikenneväylän ja sitä ympäröivän maankäytön muodostamaa kokonaisuutta, jota suunnitellaan samanaikaisesti. Pääliikenneverkon ja aluerakenteen kehittäminen on tärkeä osa vuoteen 2050 tähtäävän Uusimaa-kaavan tavoitteita.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

31.5.2017Uusimaa-kaavan OAS-palautteesta hyvät eväät kaavatyöhön

Uusimaa-kaavaUusimaa-kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS oli julkisesti kommentoitavana helmi–maaliskuussa. Suunnitelmasta saatiin runsaasti hyödyllistä palautetta. Etenkin kestävyyden teema kirvoitti kommentteja.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

31.5.2017Helsinki–Tampere ja Helsinki–Lahti–Kouvola liikennekäytävien ykköset Etelä-Suomen tavaraliikenteessä

Rekat. Kuva Tuula PalasteUudenmaan liitto on kartoittanut pääkaupunkiseudun tärkeimmät liikennekäytävät tavaraliikenteen ja logistiikan näkökulmasta. Kärkeen nousivat liikennekäytävät Helsingistä Tampereelle sekä Helsingistä Lahden kautta Kouvolaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

29.5.2017Asemanseutuja kehitetään kauppa-, asuin- ja työpaikka-alueiksi

Juna_ kuvitus Linda Saukko-RautaUudenmaan liitto kumppaneineen on selvittänyt asemanseutujen kehittämistä maankäytön, liikennejärjestelmän ja paikallisten toimintojen kannalta. Vilkasliikenteisistä asemanseuduista halutaan luoda tiiviitä joukkoliikenteeseen tukeutuvia kauppa, asuin- ja työpaikka-alueita.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

24.5.2017Maakuntavaltuusto hyväksyi neljännen vaihemaakuntakaavan

4. vaihekaava

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi neljännen vaihemaakuntakaavan kauden viimeisessä kokouksessaan. Samalla valtuusto nosti Bastukärrin logistiikka-alueen takaisin kaavaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

24.5.2017Maakuntavaltuusto nosti Bastukärrin logistiikka-alueen takaisin maakuntakaavaan

4. vaihekaava

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi kauden viimeisessä kokouksessaan neljännen vaihemaakuntakaavan. Täpärän äänestyksen jälkeen Sipoossa sijaitseva Bastukärrin logistiikka-alue otettiin kaavaan siinä muodossa kuin se oli nähtävillä olleessa kaavaehdotuksessa. Äänestystulos oli 31–29, kuusi äänesti tyhjää. Maakuntahallitus oli poistanut alueen hyväksyessään kaavan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

12.4.2017Uudenmaan liiton selvitys kertoo: Miltä matkailun tulevaisuus Uudellamaalla näyttää?

Sightseeing. Kuva Tuula PalasteUudenmaan liitto on julkaissut Matkailun aluerakenne 2050 -selvityksen. Selvityksessä on luotu tulevaisuuden kehityskuva matkailun maankäytön osalta sekä linjattu toimenpiteitä tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

15.2.2017Tulevaisuustarkastelu antaa kaavatyölle suuntaa

Uutelan kanava, kuva Tuula Palaste-EerolaUudenmaan liitossa on laadittu maakunnan tulevaisuutta vuoteen 2050 hahmotteleva tulevaisuustarkastelu, joka pohjustaa seuraavaa Uusimaa-ohjelmaa sekä Uusimaa-kaavaa. Työssä on tutkittu tulevaisuuden kehityssuuntia ja niihin vaikuttavia ilmiöitä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

15.2.2017Väestö- ja työpaikkaprojektiot pohjustavat maakuntakaavaa

Nuoret. Kuva Tuula PalasteUudenmaan liitto on julkaissut selvityksen, jossa kuvataan vaihtoehtoisia Uudenmaan aluetalouden skenaarioita ja niiden perusteella laadittuja kunta- ja seututasoisia väestö- ja työpaikkaprojektioita vuoteen 2050 asti. Projektioiden välisiä eroja selittävät talouden, väestön ja työpaikkojen kasvunopeus ja kasvun suuntautuminen Uudenmaan eri seuduille.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

9.11.2016Maakuntakaavoitus tukee matkailun kehitystä

MatkailutyöpajaUudellamaalla vieraili vuonna 2015 yli kolme miljoonaa matkailijaa. Määrä on ollut kasvussa ja maakunta on Suomen merkittävin matkailun vetonaula. Maakuntakaavalla luodaan näkemys matkailun tulevaisuuden aluerakenteesta. Toimiva aluerakenne on edellytys matkailun kehittymiselle. Kaavoituksen päämääränä on matkailun vetovoimatekijöiden tunnistaminen ja Uudenmaan vahvuuksien korostaminen.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

9.11.2016Etelä-Suomen kehityskäytävät kartoitetaan – Tarkastelussa liikennekäytävät

Junat. Kuva Tuula PalasteAluerakenteen ja pääliikenneverkon kehittäminen on yksi tärkeä osa Uusimaa-kaavan 2050 valmistelua. Uudenmaan liitto tarkastelee kehityskäytävähankkeessaan Etelä-Suomen kehityskäytäviä ja niiden rooleja. Kehityskäytävällä tarkoitetaan liikenneväylän ja sitä ympäröivän maankäytön muodostamaa kokonaisuutta, jota suunnitellaan samanaikaisesti.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

8.11.2016Kaupankäynti tukee keskustojen elinvoimaa

Kauppakeskus. Kuva Tuula PalasteUudenmaan kaupan palvelurakenteesta on tehty uusi selvitys, jossa tarkastellaan kaupan mennyttä ja tulevaa kehitystä. Lisäksi selvityksessä verrataan Uudenmaan toisen vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisua Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen maakuntakaavoihin. Selvitystyö tehtiin Uudenmaan toisen vaihemaakuntakaavan pohjalta tulevaa Uusimaa-kaava 2050 varten.

Lue lisää | 2 Kommenttia

 

7.11.2016Tutustu neloskaavaan − ehdotus nyt nähtävillä

Leppävaaran kirjasto, kuva Tuula Palaste-EerolaMaakuntahallitus hyväksyi lokakuussa Uudenmaan neljännen vaihemaakuntakaavan ehdotuksen ja se on julkisesti nähtävillä 9.11.–9.12.2016, jolloin kaavasta voi tehdä muistutuksen. Aineistoihin voi tutustua kaavaehdotuksen verkkosivuilla, maakuntakaavojen karttapalvelussa sekä kunnissa ja Uudenmaan liitossa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

18.10.2016Maankäytön asiantuntijat Tulevaisuuspäivässä: Maakuntakaava on tulevaisuuskaava

Tulevaisuuspäivän paneelikeskustelu

Uudenmaan liitto järjesti Tulevaisuuspäivän syyskuun lopulla Helsingissä. Seminaari oli osa Uudenmaan tulevaisuustarkastelua ja Uusimaa-kaavan 2050 taustatyötä. Tulevaisuuspäivä tuotti paljon ajatuksia ja ideoita uuteen maakuntakaavatyöhön ja herätti laajalti kiinnostusta. Tapahtumaan osallistui lähes sata kuntaedustajaa ja asiantuntijaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.9.2016Helsingin kartanomiljööt − kaupunkilaisten yhteiset ympäristöt

Ranja Hautamäki Puotilassa_Kuva Tuula Palaste
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 9.−11.9.2016 teemalla ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”. Tutustuimme Helsingin erilaisiin kartanoihin aiheesta tohtoriksi väitelleen Ranja Hautamäen kanssa. Hänestä Helsingin kartanoympäristöt ovat olleet vuosikymmeniä kaupungin julkisia tiloja ja virkistysalueita – siis varsinaisia porukan paikkoja.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

18.8.2016Malmgårdin kartano on kulttuuri- ja ruokamatkailijan keidas

Malmgårdin kartano Kuva Tuula Palaste
Malmgård on vuosisatoja vanha upea kartanotila Loviisassa. Tutustu tähän kulttuuri- ja ruokamatkailijan keitaaseen juttusarjamme uusimmassa artikkelissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

25.7.2016Riilahden kartanossa panostetaan ihmisten ja eläinten hyvinvointiin

Riilahden kartano, kuva Tuula Palaste

Uudenmaan upeita kartanomiljöitä esittelevä juttusarjamme jatkuu tutustumiskierroksella raaseporilaisen Riilahden kartanon historiaan ja nykypäivään.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

20.6.2016Saaren kartano on ollut maanviljelyksen edelläkävijä jo vuosisatoja

Saaren kartanon päärakennus, kuva Tuula Palaste

Uudenmaan upeita kartanomiljöitä esittelevä juttusarjamme alkaa mäntsäläläisestä Saaren kartanosta, johon pääsemme tutustumaan matkailuyrittäjä Marjut Jokisen opastuksella.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

6.6.2016Uusi juttusarja esittelee Uudenmaan upeita kartanomiljöitä

Saaren kartano, kuva Tuula Palaste

Uudenmaan kartanoilla on takanaan jopa satojen vuosien vaiheikas historia. Samalla ne ovat osa nykypäivän näkyvintä kulttuuriympäristöämme. Runsaalla kuvituksella höystetty juttusarjamme vie virtuaaliretkelle maakunnan kauniisiin kartanomiljöisiin.

Lue lisää | 3 Kommenttia

 

18.2.2016Uudenlaista maakuntakaavaa ideoimassa

Idealamput, kuva Tuula Palaste-EerolaNykyinen kolmiportainen kaavajärjestelmä on periaatteessa toimiva, mutta käytännössä päällekkäistä suunnittelutyötä tehdään paljon. Uudellemaalle laadittava seuraava maakuntakaava voisi avata solmut ja kirkastaa työjakoa maakunnan liiton, kuntien ja muiden seutua suunnittelevien kesken, kirjoittavat Merja Vikman-Kanerva ja Ilona Mansikka Uudenmaan liitosta.

Lue lisää | 2 Kommenttia

18.2.2016Uusi liikennesuunnittelupäällikkö elää niin kuin opettaa

Petri Suominen, kuva Milla AaltoPetri Suominen aloitti liikennesuunnittelupäällikön työt Uudenmaan liitossa viime syksynä. Kysyimme, mitä hän ajattelee liikkumisesta ja sen tulevaisuudesta.

Lue lisää | 1 Kommentti

18.2.2016Monien mahdollisuuksien viherkehä

Siluettikartta, kuva Elise LohmanHelsingin seudun yhtenäiset viheralueet muodostavat maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen viherkehän, joka kaartaa Porkkalan ulkosaaristosta Kirkkonummen metsäalueiden kautta Nuuksioon ja Luukkiin. Sieltä kehä jatkuu Petikon ja Tuusulanjärven kautta aina Sipoonkorpeen ja eteläisille saaristoalueille asti.

Lue lisää | 0 Kommenttia

18.2.2016Vetreämmät veet

Hangonkyla, kuva Tuula Palaste-EerolaAsutus, merenkulku, sodat ja virkistys ovat muovanneet Uudenmaan rannikkoa vuosisatojen ajan. Vetreämmät veet on Heli Vauhkosen kirjoittama artikkeli, joka tiivistää Uudenmaan rannikon ja saariston kulttuuriympäristöt -selvityksen sisältöjä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

12.2.2016Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Arkkitehti Tiina Valpola ja Högforsin ruukkialue

Högforsin ruukki ja joki, kuva Tuula Palaste-Eerola
Juttusarjan viimeisessä artikkelissa matkustetaan Luoteis-Uudellemaalle Karkkilaan ja sukelletaan Högforsin ruukin mielenkiintoiseen historiaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

25.11.2015Jari Niemelä: Viherrakenne ja ekosysteemipalvelut edistävät hyvinvointia

Jari Niemelä, kuva Linda TammistoHelsingin yliopiston professori Jari Niemelä arvioi maakuntakaavaa viherrakenteen näkökulmasta.

Lue lisää | 1 Kommentti

25.11.2015Kaavatyö vauhdissa – Näin asiantuntijat arvioivat neloskaavaa

KaavaViimeistelemme parhaillaan Uudenmaan neljännen vaihemaakuntakaavan ehdotusta. Kysyimme neljältä asiantuntijalta, miten kaava vastaa sille asetettuihin tavoitteisiin ja kuinka kaava-aineisto tulisi viimeistellä. Samalla etsimme jo ideoita seuraavan kokonaismaakuntakaavan pohjaksi.

Lue lisää | 6 Kommenttia

25.11.2015Marketta Kyttä: Tunnista, vaali, hyödynnä – Uudenmaan kulttuuriympäristön suuntaviivat

Marketta KyttäAalto-yliopiston professori Marketta Kyttä arvioi maakuntakaavaa kulttuuriympäristöjen näkökulmasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia

25.11.2015Eeva Säynäjoki: Kohti kestävämpää kestävyyttä

Eeva Säynäjoki, kuva Kristinn IngvarssonAalto-yliopiston tutkijatohtori Eeva Säynäjoki arvioi maakuntakaavaa ja laajemminkin maakuntaa koskevia aineistoja tuulivoiman, kestävän kehityksen ja kasvihuonekaasupäästöjen näkökulmista.

Lue lisää | 2 Kommenttia

25.11.2015Jorma Mäntynen: Maakuntakaava logistiikan ja elinkeinoelämän mahdollistajana

Jorma Mäntynen, kuva Marjaana Malkamäki, TTYn kuva-arkistoTampereen teknillisen yliopiston professori Jorma Mäntynen arvioi maakuntakaavaa logistiikan ja elinkeinojen näkökulmista.

Lue lisää | 1 Kommentti

30.10.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Tytyrin kaivosmuseon jalostajat

Eero Ahtela, kuva Tuula Palaste-EerolaVain kivenheiton päässä Lohjan keskustasta sijaitsee Suomen ainoa maanalainen kaivosmuseo, Tytyri. Se johdattaa vierailijat lähes sadan metrin syvyyteen maan uumeniin.

Lue lisää | 0 Kommenttia

11.9.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Pasilan konepaja-alueen innoittamat

Pasilan konepajalla, kuva Tuula Palaste-EerolaPasilan vanha konepaja kätkee sisäänsä palan pääkaupungin historiaa. Silti harva ohikulkija huomaa alueen teollisen rakennusperinnön helmiä: lasikattoista veturitallia, korkeuksiin kurottavaa savupiippua ja muita jykeviä punatiilirakennuksia.

Lue lisää | 0 Kommenttia

7.8.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Huonekalukonservaattori Niko Niinioja ja Strömforsin ruukki

Niko Niinioja, kuva Tuula Palaste-EerolaStrömforsin ruukki on itäisin Uudenmaan ruukeista. Se sijaitsee Kymijoen varrella Loviisan Ruotsinpyhtäällä, reilun sadan kilometrin päässä Helsingistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

17.6.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Arkkitehti Vuokko Lehmuspuisto ja Kellokosken ruukki

Vuokko Lehmuspuisto, kuva Tuula-Palaste-Eerola

Kellokoskella sijaitseva Marieforsin ruukki on Uudenmaan ruukkimiljöistä vähemmän tunnettuja, vaikka se sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua Tuusulassa.

Lue lisää | 1 Kommentti

16.6.2015Seuranta kertoo maakuntakaavojen toteutumisesta

kuva Anni Levonen

Kuinka hyvin Uudenmaan maakuntakaavojen luonnonsuojelualueet ovat toteutuneet? Millainen väestö- ja työpaikkatiheys on alueilla, joita maakuntakaavoilla halutaan tiivistää? Entä keskittyykö maa-ainesten otto riittävästi maakuntakaavassa merkityille alueille?

Lue lisää | 0 Kommenttia

16.6.2015Terveiset Tukholmasta!

Tukholma, kuva Tuire Valkonen

Miten Tukholman seutu tällä hetkellä kehittyy? Joukko Uudenmaan liiton aluesuunnittelijoita ja yhteistyökumppaneita kävi tutustumassa aluesuunnittelun uusiin tuuliin Tukholmassa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

16.6.2015Lausunnot ja yhteistyö vievät kaavaa käytäntöön

Kerrostaloja-Hermannissa. Kuva Tuula Palaste
Maakuntakaava on aina monien toiveiden, tavoitteiden ja näkökulmien kokonaisuus. Lausunnot ja aktiivinen vuoropuhelu edistävät kaavan yhdenmukaista tulkintaa ja toteuttamista.

Lue lisää | 0 Kommenttia

18.5.2015Neloskaavan palautetta perataan parhaillaan

Toimisto, kuva Anni Levonen

Uudenmaan neljäs vaihemaakuntakaava oli alkuvuodesta nähtävillä ja lausunnoilla. Jo luonnosvaiheessa julkaistiin runsaasti taustamateriaaleja, ja kaavaan jätettiin tarkoituksella avoimia kysymyksiä. Palautteen määrä yllätti silti kaavoittajat.

Lue lisää | 4 Kommenttia

11.5.2015Näin Östersundomin alueen maakuntakaava etenee - puntarissa kolme vaihtoehtoa

Östersundom

Maakuntahallitus käsitteli toukokuun kokouksessaan Östersundomin alueelle laadittavan maakuntakaavan etenemisvaihtoehtoja. Varsinaiseen kaavaratkaisuun palataan vasta kun Östersundom-toimikunta on päättänyt hakeeko se laadittavana olevalle kuntien yhteiselle yleiskaavalle luonnonsuojelulain mukaista poikkeamispäätöstä Valtioneuvostolta.

Lue lisää | 0 Kommenttia

7.5.2015Uusi juttusarja esittelee ihmisiä Uudenmaan kulttuuriympäristöjen takana

Kellokosken ruukki, kuva Tuula Palaste-EerolaArvokkaat kulttuuriympäristöt säilyvät toisinaan sattumalta – tai jonkun sinnikkään yksilön ansiosta. Uudenmaan liiton keväällä käynnistyvä juttusarja nostaa esiin maakunnan kulttuuriympäristöjä vaalivat arjen sankarit.

Lue lisää | 1 Kommentti

14.4.2015Natura-lausunnot siirtävät Östersundomin alueen maakuntakaavan ratkaisua

Uudenmaan toiseen vaihemaakuntakaavaan sisältyvä Östersundomin alueen kaavaehdotus oli alkuvuodesta nähtävillä ja lausunnoilla. Kaava-alue ulottuu Helsingin Östersundomista Sipoon Söderkullaan. 

Östersundom

Lue lisää | 0 Kommenttia

20.3.2015Energiatehokas puunpoltto kiinnosti Uudellamaalla – Puun ja tulipesän laadulla suurin merkitys

saunatupaOikeaoppinen takan tai kiukaan sytytys vaatii laadukasta puuta ja tietoa tulipesän yksilöllisistä ominaisuuksista. Uudenmaan liiton maaliskuussa järjestämät infot kotitalouksien puunpoltosta olivat yleisömenestys.

Lue lisää | 0 Kommenttia

12.3.2015Muutos maisemassa herättää tunteita

nosturitUudenmaan kasvavan väestön tarpeet muokkaavat kovaa vauhtia maakunnan maisemia. Uudenmaan liitto selvitti, millaiset maiseman muutokset ovat yleisimpiä Uudellamaalla ja miten helppoa tai vaikeaa niihin on sopeutua.

Lue lisää | 0 Kommenttia

26.2.2015Uusi hanke ratkoo asumisen ja maapolitiikan pulmia

Jätkasaari. Kuva Tuula PalasteUudenmaan liitto on käynnistänyt yhteistyön, jossa ratkotaan asumisen ja maapolitiikan ongelmia maakunnassa. Vuoden alusta startannut Hyvän asumisen työkalupakki -hanke selvittää, tarvitseeko Uusimaa maakunnallisen toimijan, joka hoitaisi asumiseen liittyviä asioita.

Lue lisää | 0 Kommenttia

24.2.2015Euroopasta eväitä ilmastomuutoksen torjuntaan

ihmisiä ja kukkaistutuksia kaupungissaUusmaalaiset osallistuivat viime vuonna ensimmäistä kertaa EU:n ilmastonmuutos-ohjelmaan. Kymmenen ilmastonmuutoksen asiantuntijaa haki ohjelman työvaihdosta uutta osaamista, kontakteja ja ideoita työhönsä. Haku tämän vuoden työjaksoille on parhaillaan käynnissä ja kestää 23.3. asti.

Lue lisää | 0 Kommenttia

19.1.2015Uuteen maakuntakaavan luonnokseen tutustutaan yleisötilaisuuksissa tammi-helmikuussa

Uutelan kanava, kuva Tuula Palaste-Eerola
Luonnos Uudenmaan neljännestä vaihemaakuntakaavasta on nähtävillä 20.1–20.2.2015. Asiantuntijat esittelevät luonnosta ja vastaavat kysymyksiin yleisötilaisuuksissa eri puolilla maakuntaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia