rss Meddelanden

23.04.2018Landskapsstyrelses beslut 23.4.2018: Planen för Östersundom går framåt för att godkännas av fullmäktige

Nuija. Kuva: Kosti KeistinenNylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 23 april. Styrelsen godkände förslaget till etapplandskapsplanen 2 för Nyland, Östersundomområdet och beslutade sända det vidare för att godkännas av landskapsfullmäktige. Dessutom valde styrelsen Lapinlahden Lähde till mottagare av Nylandspriset 2018 och beslutade inleda utarbetandet av en havsplan för Finska viken.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


19.04.2018Nylandsveckan 7–12 maj bjuder på rekordantal evenemang!

Pixabay_band-691224_1920Nylandsveckan den 7–12 maj gör en djupdykning i kulturens och förändringens virvlar med tiotals engagerande evenemang. Under sex dagar bjuds det på program och aktiviteter för alla åldrar runt om i Nyland. Nylandsveckans program finns på adressen www.uusimaaviikko.fi.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


18.04.2018Nylandsprogrammet ute på turné: få senaste informationen om regionens framtid och förvandla dina projektidéer till pengar!

Uusimaa 2.0 Roadshow. Kuvitus Raquel BenmerguiMed vilka ingredienser byggs landskapets framtid upp och varifrån får man pengarna? Vid Nylandsprogrammets roadshow får du ta del av de aktuella utvecklingsbehoven och finansieringsmöjligheterna på ditt eget område, och i synnerhet om vilken riktning regionutvecklingen tar i landskapsreformens virvlar. Evenemangen ordnas 26.4–17.5 i Borgå, Träskända, Hangö och Helsingfors. Anmälan pågår för närvarande – boka din plats!

Fyra evenemang, fyra synvinklar

Nyland 2.0-turnén startar 26.4 i Borgå. Då ligger fokus på EU-finansiering och hur framtiden ser ut för smart specialisering. Vid sidan av smart teknologi avhandlas också landskapsreformen, i synnerhet ur livskraftssektorns synvinkel. Evenemanget ger också förutsättningar för konkret projektsamarbete.

-    I Borgå diskuteras i synnerhet energiproduktionens framtid. Regionen är ett av Finlands viktigaste centrum för energiproduktion och där pågår redan flera innovativa utvecklingsprojekt, berättar Nylands förbunds regionutvecklingsdirektör Juha Eskelinen.

På programmet i Träskända 3.5 står förutom diskussioner om vårdreformen även debatt om livskraftssektorn, som också behandlas på plats och ställe av framtidsforskaren och företagscoachen Ilkka Halava från Prime Frontier Oy. Samtidigt behandlar man de mest problematiska behoven som är aktuella inom regionutvecklingen och ger förslag på gemensamma projekt utifrån olika aktörers mål.

Heittomerkki
Nyland är ett starkt varumärke som ger en bra grund att bygga på


I Hangö 8.5 klarläggs hur Nyland ska bli kolneutralt före utgången av år 2035. Vid evenemanget diskuteras varför det är nödvändigt för företagen och konkurrenskraften att sträva efter kolneutralitet, och hur städernas livskraft kan öka på ett kolneutralt sätt. Förutom matnyttiga anföranden ordnas också ett så kallat inlärningskafé.

-    - Många västnyländska kommuner är föregångare då det gäller kolneutralitet. År 2035 ligger bakom hörnet – nu om någonsin behöver vi gemensamma projekt, nya idéer och bra exempel, säger tillställningens koordinator Olli-Pekka Hatanpää från Nylands förbund. 

Turnén kulminerar i huvudstadsregionens evenemang 17.5 där man bekantar sig djupare med landskapets struktur, som blir allt viktigare i och med landskapsreformen, samt med det nya landskapets identitet.

-    - Nyland ter sig olika beroende på varifrån man betraktar landskapet, och en del föreställningar om identitet är väldigt lokalt förankrade. Enligt en färsk utredning är Nyland ändå ett starkt varumärke som ger en bra grund att bygga på, avslöjar Nylands förbunds näringschef Lauri Kuukasjärvi.

Roadshowens etapper och program:

Östra Nyland

Torsdagen 26.4 kl. 10.00–12.00, Konstfabriken, Borgå
> Program och anmälan (anmäl dig senast 20.4)
Ytterligare upplysningar om evenemanget: Koistinen, Tarja

Mellersta Nyland

Torsdagen 3.5 kl. 8.30–12.00, Järvenpäätalo, Träskända
> Program och anmälan (anmäl dig senast 30.4)
Ytterligare upplysningar om evenemanget: Haili, Tarja

Västra Nyland

Tisdagen 8.5 kl. 11.00–16.00, Hotell Regatta, Hangö
> Program och anmälan (anmäl dig senast 2.5)
Ytterligare upplysningar om evenemanget: Hatanpää, Olli Pekka

Huvudstadsregionen

Torsdagen 17.5 kl. 8.30–12.00, Konepajan Bruno, Helsingfors
> Program och anmälan (anmäl dig senast 9.5)
Ytterligare upplysningar om evenemanget: Lainevuo, Ari

Vad är Nylandsprogrammet 2.0?

Nylandsprogrammet 2.0 är Nylands recept för landskapets utveckling på lång sikt. Programmet trädde i kraft i början av 2018 och innehåller landskapets vision och fokusområden, mål och åtgärder. Programmet utgör också grunden för arbetet med en strategi och vision för det nya landskapet som inleder sin verksamhet 2020. Med ett gemensamt recept bygger vi upp Nylands framtid, som du får vara med och krydda tillsammans med alla andra!

> Bekanta dig med programmet

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


17.04.2018Allt djupare oro om regeringens förslag till landskaps- och vårdreform i Nylands landskapsfullmäktige: Tidtabellen möjliggör inte att råda bot på missförhållanden

valtuuston seminaari 17.4.2018
Oron över regeringens förslag till lagstiftning som berör landskapen och social- och hälsovården blev allt tydligare vid Nylands landskapsfullmäktiges mötesseminarium den 17 april.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


09.04.2018Landskapsstyrelsens beslut 9.4.2018

Maakuntahallituksen työpaja 9.4.2018, kuva Milla AaltoNylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 9 april. Styrelsen bekantade sig med det nya landskapets verksamhet och simuleringen av ekonomi samt bearbetade och kommenterade det nya landskapets servicestrategi för social- och hälsovården i en workshop.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


06.04.2018Vi kartlägger nylänningarnas handelsplatser med en webbenkät

Kaupan kysely kuvituskuvaNylands förbund utreder med hjälp av en webbenkät var nylänningarna gör uppköp nu och i framtiden. Svaren utnyttjas i arbetet med den nya landskapsplanen. Den kartbaserade enkäten är öppen fram till slutet av april.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


03.04.2018Roadshowen Nyland 2.0 kör i gång i april – välj din etapp redan nu!

Uusimaa 2.0 Roadshow. Kuvitus Raquel Benmergui
På våren ordnar vi en roadshow med fyra olika delmoment. Det utlovas diskussion om bland annat Nylandsprogrammet 2.0 och de hetaste frågorna om landskapets utveckling. Välj den tillställning som passar dig bäst och anmäl dig! Programmet går på finska.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


26.03.2018Landskapsstyrelses beslut 26.3.2018

Markku Markkula, hallitus 26.3.2018Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 26 mars. Styrelsen tog ställning till utkastet till strategi för det nya landskapet och drog bland annat upp riktlinjerna för myndighetsverksamheten som berör social- och hälsovården samt för den fortsatta beredningen av social- och hälsovårdens affärsverk.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


14.03.2018Markku Markkula ny ordförande för landskapsstyrelsen

Markku Markkula, Kuvaaja Mikko MäntyniemiNylands landskapsfullmäktige har utnämnt Markku Markkula (Saml) från Esbo till landskapsstyrelsens ordförande för den tid som återstår av mandatperioden. Outi Mäkelä beviljades avsked från uppdraget som medlem i landskapsstyrelsen i och med att hon har valts till kommundirektör i Nurmijärvi.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


14.03.2018Landskapsfullmäktige: Regeringens förslag ser inte till nylänningarnas intressen

Valtuusto 13.3.2018

Enligt Nylands landskapsfullmäktige gynnar den lagproposition som regeringen har överlämnat till riksdagen gällande inrättandet av landskapen och förnyandet av social- och hälsotjänsterna inte Nylands invånare. I förslaget beaktas inte de särdrag som landets största landskap och huvudstadsregionen har.

Läs mera | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar


Äldre