rss Meddelanden

13.11.2017

Sibelius grandiösa Nylänningarnas sång i ny skör popmusikversion

Uusmaalaisten laulu, maakuntalaulut-hankeNylänningarnas sång som Jean Sibelius komponerade för mer än hundra år sedan har nu getts ut i en upphottad popmusikversion som är lätt att ta till sig. Sången ges nytt liv via en poesifylld musikvideo som gör en djupdykning i de vackra nyländska landskapen.

Den nya kompositionen är skör, stämningsfull och inger hopp. Den sibelianska kompositionstraditionen har respekterats genom att kombinera nutidspopens influenser med klassisk stil. Solist är sångerskan, sångartisten och -läraren Siiri Kangas som funnit sina vägar till Helsingfors.

Den nya musikaliska bearbetningen av Nylänningarnas sång är en del av projektet Maakuntalaulut heräävät uudelleen eloon! (Landskapssångerna väcks till liv igen) som förnyar de finländska landskapssångerna genom multimedialt berättarskap.

> Titta på videon

– Landskapssångerna väcker kraftiga känslor, på vissa håll är de också rentav motstridiga. Sångerna ska ges en chans att beröra och förena också i nutid. Vi vill uppmuntra människor att sjunga och göra nya arrangeringar av dessa, och göra dem enkla att ta till sig, berättar projektets producent Miikka Mäkitalo.

Projektet har redan tidigare omfattat fyra landskapssånger: Keski-Suomen kotiseutulaulu (Mellersta Finlands landskapssång), Nälkämaan laulu (Hungerlandets sång), Varsinnaissuomalaisten laulu (Egentliga Finlands landskapssång) och Pirkanmaan maakuntalaulu (Landskapssång för Birkaland). Nylänningarnas sång lovprisar skönheten och det unika i landskapet, och inspirationsgnistan till den kom ursprungligen från en dikttävling vid Eteläsuomalaisten osakunta (Södra Finlands Nation). Sången som komponerades av Jean Sibelius och fick sin lyrik av Kaarlo Terhi fick sitt uruppförande 1912.

Många versioner av Nylänningarnas sång har kommit till under årens lopp, den senaste ett körarrangemang av Merzi Rajala från 2012. Den här gruppen kompletteras fint av den nyaste arrangeringen, som är fräsch och modern, men förblir lojal mot Sibelius.

Projektet med landskapssångerna ingår i det officiella programmet för Finland 100-jubileumsåret


Ytterligare upplysningar:

Projektet Landskapssångerna väcks till liv!

Miikka Mäkitalo, producent, tfn 050 414 6463

www.maakuntalaulut.fi

facebook.com/maakuntalaulut

 

Nylands förbund

Tarja Haili, sakkunnig, kultur, tfn 040 774 1718

www.uudenmaanliitto.fi/landskapsbeteckningarnaTillbaka till rubrikerna | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar