rss Meddelanden

04.05.2018

Vart styra kosan under Nylandsveckan? – Kolla in vilka evenemang en redaktör, en skådespelare och landskapets förändringsledare väljer av Nylandsveckans utbud

Hanna Sumari 01

Nylandsveckan kör i gång måndagen den 7 maj. Veckan gör en djupdykning i kulturens och förändringens virvlar med tiotals engagerande evenemang. Under sex dagar bjuds det på program och aktiviteter för alla åldrar runt om i Nyland. Hela veckans program finns på adressen www.uusimaaviikko.fi.

Vi bad fyra nylänningar välja sina främsta tips bland veckans mångsidiga evenemang och jippon. Redaktören och författaren Hanna Sumari, skådespelaren Antti Luusuaniemi och Nylands förändringsledare Markus Sovala och Timo Aronkytö berättar här om sina egna favoriter bland Nylandsveckans programutbud.

Mångbegåvade Hanna Sumari är en nyländsk reporter, författare, programledare och bloggare. Hon är särskilt känd för sina program som gäller boende. Hannas favoritevenemang tar fokus på konst och formgivning.

(Bilden på Hanna Sumari: Benjamin Ilmoni)

Framtidens konststad – Helsingfors ur konstnärernas synvinkel

Måndagen 7.5 kl. 12–13.30, Helsingfors centrum

Det är så intressant och fängslande att få veta om bakgrunden till olika konstverk. Det ger dem en alldeles ny innebörd. Syftet med konst är att föra tankarna bort från vardagen – den här promenadturen är som en minisemester. Jag rekommenderar varmt! Det är också roligt att samtidigt få röra sig till fots utomhus.

Ett formbart Helsingfors – Helsinki by Design

Måndagen 7.5 kl. 15.30–17.00, Helsingfors centrum, Vallgård och Fiskehamnen

Stadsdesign är intresseväckande – man märker den först inte, men då man lär sig iaktta den förändras ens syn på staden. Jag gillar också att man även här delvis får röra sig ute till fots.

Sommarsäsongen öppnas vid Strömfors bruk

Lördagen 12.5 kl. 11–16 (kvällsfest med start kl. 19), Strömfors, Lovisa

Gemytlig tillställning på ett härligt område. Här finns känslan av byafest! Angenämt utflyktsmål som man också kan ta sig till på motorcykel om vädret tillåter!

Antti Luusuaniemi (c) Lili Ermezei
Antti Luusuaniemi (bild: Lili Ermezei)

Skådespelaren Antti Luusuaniemi har rötterna i Hyvinge men bor i dag i Helsingfors. Han är känd för sina många roller i tv-, teater- och filmproduktioner. Antti leder också arrangemangen kring filmfestivalen Red Carpet i Hyvinge. Anttis plock ur Nylandsveckans programutbud fokuserar på gångna och kommande tider och ett musikspektakel med eurovisionstema.

Artificiell intelligens – förändringar i arbetskulturen eller ett språng ut i det okända?

Måndagen 7.5 kl. 17.30–20.30, restaurang Greenport, Helsingfors

Det legendariska upplägget ”hot eller möjlighet”. Tar intelligensen slutligen överhand... Det finns redan filmer om ämnet, men Red Carpet-festivalens samarbetspartner Beckhoff jobbar med automatisering och robotteknik här och nu. 

Sommarsäsongen öppnas vid Strömfors bruk 

Lördagen 12.5 kl. 11–16 (kvällsfest med start kl. 19), Strömfors, Lovisa

Historia och den finska industrins utveckling samt hur människorna byggde upp sina liv på bruksområdena fascinerar alltid.  

En dags grej 

Onsdagen 9.5 kl. 16–22, Hyvinge, program ordnas på olika platser

Stadsjippot Yhden päivän juttu och av programmet där i synnerhet eurovisionskonserten Europadagen till ära. Evenemanget har utvecklats under en lång tid och växer hela tiden. Bra stämning som lyfter och internationaliserar Hyvinges profil.

Markus Sovalaja Timo Aronkytö. Kuva Anni Levonen
Markus Sovala och Timo Aronkytö (bild: Anni Levonen)

Landskaps- och vårdreformens förändringsledare i Nyland Markus Sovala och Timo Aronkytö leder landskapets förberedelser inför den stora förvaltningsreformen. Förändringsledarna fann särskilt tycke för den gröna naturen i Nordsjö och Europadagens program.

Europadagen 9.5. på Narinkens torg

Onsdagen 9.5 kl. 11–18, Helsingfors, Narinkens torg

Sovala: Jag tror jag senast deltog i Europadagens festligheter i Washington DC och före det då evenemanget ännu ordnades på Esplanaden. Ska bli roligt att gå och se vad det är för stämning på Narinken. Det är lönt att stå upp för EU:s värderingar, speciellt då de inte alltid ens beaktas på EU-området. 

Aronkytö: Europa är en bra plats! Nordeuropa är ännu bättre och Finland bäst! 

Energi ute i det gröna 

Torsdagen 10.5 kl. 12–15, Helsingfors, Nordsjö

Sovala: Som Nordsjöbo är det trevligt att se att östra Helsingfors naturvärden uppskattas. Det här är garanterat kul program för helgdagen.

Aronkytö: Finlands huvudstad är en av de få huvudstäder i världen där man kan vara ute i naturen och nästan som en del av den.

Sommarsäsongen öppnas vid Strömfors bruk 

Lördagen 12.5 kl. 11–16 (kvällsfest med start kl. 19), Strömfors, Lovisa

Sovala: Jag kör från Lovisa mot Villmanstrand på lördagen så det här blir ett passligt stopp. Om det inte gick som på Strömsö, kan det då gå som i Strömfors?

Artificiell intelligens – förändringar i arbetskulturen eller ett språng ut i det okända?

Måndagen 7.5 kl. 17.30–20.30, restaurang Greenport, Helsingfors

Aronkytö: Robottekniken är på väg, vi måste inse vad som händer runt omkring oss, även om en del är ”högtflygande”.

Ytterligare upplysningar: 

Sakkunnig Tarja Haili, tel. 040 7741 718

> Hela veckans program finns på adressen www.uusimaaviikko.fiTillbaka till rubrikerna | 0 Kommentarer | Lämna en kommentar