rss Meddelanden

Central Baltic-programmets finansieringsomgång nu aktuell

Interrec-Central-Baltic

Interreg Central Baltic-programmets fjärde ansökningsomgång har startat och pågår fram till 16 november.

Finansieringsomgångens fokusområden är att hitta nya marknadsområden för exportprodukter och att stöda kunskapsintensiva företag. Nu söker man dessutom projekt som utvecklar bättre trafikförbindelser, natur- och kulturmiljöer och som förstärker olika gemenskaper.

Det finns cirka åtta miljoner euro att erbjuda projekt i kustområdena kring Östersjön. Den slutliga finansieringens omfattning beror på den finansiering som frigörs av de projekt som nu är i gång. Programmets största möjliga finansieringsandel för finska projekt är 75 procent.

– Ansökningsomgången genomförs som en enda process och de sökande behöver inte lämna in några separata idépapper den här gången. Beslut om projekt som får finansiering utlovas i februari nästa år, säger Central Baltic-programmets kontaktperson i Finland Jaakko Ranta från Nylands förbund.

– De nyländska aktörerna har hittills varit en aning underrepresenterade, så därför vill jag uppmana alla att bekanta sig med programmet och de möjligheter till stöd som erbjuds. Vår kontaktpunkt hjälper också till med att hitta projektpartner från programområdet.

Ansökningsomgången för statlig medfinansiering inleddes i slutet av augusti och avslutas 26 oktober. Egentliga Finlands förbund beviljar statlig medfinansiering.

EU:s program för regionalt samarbete

Central Baltic 2014–2020 är ett program för det regionala samarbetet inom EU. I programmet deltar kustområdena från fyra länder kring Östersjön. Förutom Finland medverkar Estland, Lettland och Sverige.

I Finland omfattar programmet förutom Nyland även landskapen Satakunta, Egentliga Finland, Kymmenedalen, Birkaland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Södra Karelen.

Programmets verksamhet hänför sig till ekonomisk konkurrenskraft, miljö, trafik och social delaktighet. Genomgående teman är ICT och kolsnål ekonomi.

> Tilläggsinformation på webbplatsen för Interreg Central Baltic-finansieringsprogrammet

> Läs mera om medfinansiering på Egentliga Finlands webbplats

Ytterligare upplysningar: