Maakuntavaltuustolla ylin päätösvalta

Uudenmaan liiton ylin päätösvalta on maakuntavaltuustolla. Valtuuston jäsenet ovat Uudenmaan kunnanvaltuustojen edustajia.

Kuntien edustajainkokous valitsee valtuuston kunnallisvaalikausittain neljän vuoden välein. Maakuntavaltuusto puolestaan valitsee maakuntahallituksen.

Vuonna 2017 aloittava 80-paikkainen maakuntavaltuusto valittiin kesäkuussa 2017. Se kokoontuu ensimmäisen kerran elokuun lopussa, jolloin se järjestäytyy ja nimeää maakuntahallituksen. Siihen saakka liiton ylin päätösvalta on vielä kaudelle 2013–2016 valitulla valtuustolla.

> Lue uutinen uudesta valtuustosta

> Maakuntavaltuuston jäsenet 2017->

Kaudella 2013–2016  valtuustossa on 77 paikkaa. Edustajista 24 on Helsingistä, 11 Espoosta ja 9 Vantaalta sekä pienemmistä Uudenmaan kunnista kustakin yksi tai kaksi edustajaa. Puheenjohtajiston kausi on kaksi vuotta.

Paikkamäärä lasketaan kuntien asukaslukujen pohjalta. Liiton perussopimus määrittelee, että kunta saa valtuustoon edustajan jokaista alkavaa 25 000 asukastaan kohden. Paikat määräytyvät kunnallisvaaleja edeltävän vuodenvaihteen tietojen perusteella.

Kevään 2017 kunnallisvaalituloksen perusteella valittava maakuntavaltuusto pääsee aloittamaan alkusyksystä 2017. Se toimii liiton ylimpänä päätöksentekoelimenä siihen saakka kunnes sote- ja maakuntauudistuksen mukainen uusi maakunta käynnistyy vuoden 2020 alussa.

Maakuntavaltuusto ryhmäkuvassa 2013

Maakuntavaltuusto keväällä 2013. Puheenjohtajana toimii Eero Heinäluoma (sd, Helsinki).  1. varapuheenjohtaja on Timo Juurikkala (vihr, Vantaa) ja 2. varapuheenjohtaja Juha Hakola (kok, Helsinki).


Kokoomus suurin puolue

Maakuntavaltuuston poliittinen jakauma vastaa kunnallisvaalien tulosta Uudellamaalla. Kokoomus on suurin puolue 22 paikalla. Sosialidemokraateilla on 15 paikkaa ja vihreillä 13 paikkaa.

Kaikkien puolueiden paikkaluvut maakuntavaltuustossa:

Kansallinen Kokoomus23
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue15
Vihreä liitto13
Perussuomalaiset                            8
Ruotsalainen kansanpuolue7
Vasemmistoliitto5
Suomen Keskusta4
Suomen Kristillisdemokraatit2


Kokoukset

Maakuntavaltuusto kokoontuu kaksi tai kolme kertaa vuodessa.

> Kokousajat

Kokoukset ovat yleisölle avoimia.

Kokouksen esityslista julkaistaan verkossa kaksi viikkoa ennen kokousta. Järjestelmässä on nähtävillä esityslista siihen saakka, kunnes pöytäkirja julkaistaan tarkistuskierroksen jälkeen.

> Kokousasiakirjat