rss Artikkelit

25.6.2018

Lähimatkailua parhaimmillaan – Kymmenen kesäistä vinkkiä Uudellemaalle

Nuuksio. Kuva Tuula Palaste

Yksin, kaksin tai lasten kanssa. Pyörällä, veneellä, autolla tai julkisilla. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Uusimaa on täynnä tutustumisen arvoisia kohteita. Kokosimme vinkit kesän lähimatkailuun upeissa uusmaalaisissa maisemissa.
Kuvassa Nuuksion kansallispuiston kallioita.

Ruukin uusi kukoistus

Strömforsin ruukki Loviisassa. kuva tuula palaste

Strömforsin ruukki on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista.

Loviisassa sijaitsee vuoden uusmaalainen kylä Strömfors. Ruukkialue on herännyt uuteen kukoistukseen viehättävän puutalomiljöön, museoiden ja alueella työskentelevien käsityöläisten kautta. Muista myös Uudenmaan muut avoimet ruukit: Högfors Karkkilassa sekä Fiskars ja Billnäs Raaseporissa. 

> Strömforsin ruukki
> Högforsin ruukki
> Fiskarsin ruukki
> Billnäsin ruukki

Jylhää merellistä historiaa

Svartholman merilinnoitus. Kuva Tuula Palaste

Svartholman merilinnoitus rakennettiin aikoinaan Ruotsin laivaston tukikohdaksi Loviisan edustalle. Alue tarjoaa seikkailuja ja historiaa kaikenikäisille. Linnoitukselle pääsee yhteysaluksella Loviisan laivasillalta tai omalla veneellä suoraan linnoituksen vierassatamaan.

> Svartholman merilinnoitus 

Taidetta luonnon ehdoin

Itäisellä Uudellamaalla Askolassa voi ihastella ainutlaatuista luonnonvoimien muovaamaa mestariteosta. Kallion kylkeen on uurtunut viimeisimmän jääkauden päättyessä kaikkiaan kaksikymmentä lieriönmuotoista kuoppaa eli hiidenkirnua. Esiintymä on ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa. 

> Askolan hiidenkirnut

Uusimaa meloen ja pyöräillen

Maastopyöräilyä. Kuva Tuula Palaste

Toisinaan kannattaa vaihtaa kulkupeliä ja perspektiiviä. OutdoorsFinland -retkeilyportaaliin on koottu eri pituisia pyöräily- ja melontareittejä myös Uudeltamaalta. Reitit näkyvät kartalla, ja niistä löytyy tarkemmat kuvailut klikkaamalla. 

> Uudenmaan pyöräilyreitit
> Uudenmaan melontareitit

Syvällä maan uumenissa

Tytyrin kaivosmuseo. kuvaaja Tuula Palaste

Tytyrin elämyskaivos Lohjalla on ainutlaatuinen käyntikohde keskellä kaupunkia. Sadan metrin syvyydessä aika pysähtyy, historia havisee ja toisaalla kaivoksessa vielä louhitaan kalkkikiveä.

> Tytyrin elämyskaivos

Erämaa kutsuu

Sipoonkorven metsässä. Kuva Anni Levonen

Kansallispuistot Nuuksio (Espoo, Kirkkonummi, Vihti), Sipoonkorpi (Sipoo, Vantaa, Helsinki) ja Tammisaaren saaristo (Raasepori) tarjoavat rauhaa ja upeaa luontoa ruuhkaisen metropolialueen laitamilla.

> Suomen kansallispuistot

Saari täynnä tammia

Elisaari Inkoon saaristossa on luonnonkaunis virkistäytymis- ja lomakohde. Opastettu luontopolku mutkittelee läpi luonnonvaraisen tammimetsikön. Saarelta löytyy myös vierasvenesatama, rantakahvila, kartanoravintola sekä majoitusta. Parkkipaikan läheisyydestä voi lainata soutuveneen lyhyen matkan päässä sijaitsevaan saareen. 

> Elisaari

Järven ympäri hyppien

Halosenniemi. Kuva Anni Levonen

Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. 

Tuusulanjärven nähtävyyksiin voi tutustua kätevästi hop on hop off -bussilla. Bussi kiertää järven ympäri elokuun loppuun saakka. Pysäkkejä on reitin varrella yli kaksikymmentä Järvenpäässä ja Tuusulassa. 

> Visit lake Tuusula -bussi

Kartanomiljöö kahden vuosisadan takaa

Backaksen vanha kartanomiljöö Vantaalla on täynnä tapahtumia koko kesän. Kartano juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan. 

> Backaksen kartanon juhlavuoden tapahtumat

Esteetöntä retkeilyä

vanhankaupunginlahden pitkospuut. kuva anni levonen

Vanhankaupunginlahdella Helsingissä kulkee lähes kilometrin mittainen esteetön pitkospolku sekä elämyksellinen Luonnon syli -luontopolku. Uusitut polut muodostavat yhteensä noin 3,5 kilometrin mittaisen esteettömän retkireitin.

> Viikin ja Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue


Lisätietoja Uudenmaan matkailusta: 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi