19.6.2017

Maakuntahallituksen päätökset 19.6.2017

Maakuntahallitus 2, kuva Milla Aalto

Maakuntahallitus kokoontui maanantaina 19. kesäkuuta. Hallitus hyväksyi Östersundomin alueen maakuntakaavaehdotuksen lausuntovastineet ja päätti kaavaan tehtävistä tarkistuksista. Sote- ja maakuntauudistuksessa päätettiin käynnistää projekti, joka ryhtyy toteuttamaan väliaikaisen toimielimen tehtäviä.

> Kokouksen esityslista

Uudenmaan toinen vaihemaakuntakaava, Östersundomin maakuntakaavaehdotus: lausuntoihin laaditut vastineet ja saatu lausunto Natura-arvioinneista

Maakuntahallitus hyväksyi Östersundomin alueen maakuntakaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin laaditut vastineet. Alkusyksystä nähtäville asetettava kaavaehdotus päätettiin valmistella suoran metrolinjauksen pohjalta. Sitä puolsi valtaosa lausunnonantajista.

Uudenmaan ELY-keskus edellytti tarkistuksia kaavaehdotukseen lausuessaan sen Natura-arvioinneista. Natura-lausunnon ja muiden lausuntojen johdosta kaavakarttaan päätettiin tehdä neljä muutosta.

Muutokset ovat:
- lisätään Helsinki–Porvoo-runkovesijohto
- tarkennetaan joukkoliikenteen merkintöjen sijainteja kaava-alueen länsiosassa
- laajennetaan Salmenkallion–Kasabergetin luonnonsuojelualuetta.
- laajennetaan Salmenkallion ja Sipoonkorven välistä virkistysaluetta.

Lisäksi selvitetään tarvetta osoittaa virkistysalueita Salmenkallion–Kasabergetin alueelle.

Nähtäville asetettava kaavaehdotus tulee maakuntahallituksen hyväksyttäväksi elokuun kokoukseen.

> Linkki esitykseen (pdf)

Sote- ja maakuntauudistusprojektin jatkaminen

Sote- ja maakuntauudistuksessa päätettiin käynnistää uuden maakunnan toiminnan ja hallinnon valmistelu projektina, sillä maakuntalakipaketin voimaantulo on lykkääntynyt. Väliaikaisen toimielimen tehtäviä toteuttamaan ryhtyvä projekti jatkuu siihen saakka kunnes lait tulevat voimaan.

Uudenmaan liitto aloittaa valmistelijoiden rekrytoinnit ja vuokraa Helsingin kaupungilta toimitilat projektille. Rekrytoinnit tehdään avoimella haulla.

Lausunto valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistamisesta

Uudenmaan liiton mukaan uudistetut valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat sisällöltään pääosin perustellut ja toimivat. Helsingin seudun erityiskysymykset tulisi kuitenkin huomioida tavoitteissa vahvemmin. Kaupungistumisen voimistuminen aiheuttaa esimerkiksi merkittävää liikenneinvestointien tarvetta.

Helsingin seudun liikennejärjestelmän kehittämistä koskevia tavoitteita on syytä ottaa mukaan, sillä niillä on merkitystä koko Suomen aluerakenteen ja liikennejärjestelmän toimivuuden kannalta. Lisäksi kaivataan tavoitteita, jotka liittyvät esimerkiksi elinympäristön viihtyisyyteen, rakentamiseen, päästöihin ja liikenneturvallisuuteen.

EAKR-rahoituspäätökset:

- DaaS - Open Data as a Service; myönteinen

- Uusiomateriaalien digipalvelut maarakentamisessa (Digimaa); myönteinen

> Linkki esitykseen

Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -rahoituspäätökset:

- SIFT - sosiaali- ja terveydenhuollon integraation paikat paljon palveluja saavien asiakkaiden palveluprosesseissa; myönteinen

- Digital Health Growth Track; myönteinen

- Fiksu Kalasatama Co-Designing Wellbeing; myönteinen

> Linkki esitykseen

- Tehokokeilut - Työllisyyttä ja yritystoimintaa tukevat nuorten terveys- ja hyvinvointineuvonnan kokeilut Uudellamaalla; kielteinen

> Linkki esitykseen

- Potilaan kokeman terveystiedon hyödyntäminen digitaalisesti hoidossa; kielteinen