6.4.2018

Selvitämme verkkokyselyllä uusmaalaisten ostospaikkoja

Kaupan kysely kuvituskuvaUudenmaan liitto selvittää verkkokyselyn avulla uusmaalaisten ostospaikkoja nyt ja tulevaisuudessa. Vastauksia hyödynnetään uuden maakuntakaavan suunnittelussa. Karttapohjainen kysely on avoinna huhtikuun loppuun asti.

Kauppaan ja keskustoihin linkittyvällä kyselyllä etsitään vastauksia muun muassa siihen, kuinka pitkiä ovat uusmaalaisten ostosmatkat, mitkä tekijät vaikuttavat ostospaikkojen valintaan ja millainen rooli on nettikaupalla. Vastauksia odotetaan laajasti eri ikäisiltä ja eri puolilta Uuttamaata.

– Toivomme, että mahdollisimman moni uusmaalainen innostuu vastaamaan. Näin saamme monipuolista tietoa parhaillaan nähtävillä ja kommenteilla olevan Uusimaa-kaavan jatkosuunnitteluun, sanoo kaupan ja elinkeinojen erityisasiantuntija Aila Elo Uudenmaan liitosta.

Maakuntakaavalla ohjataan suurten kauppojen sijoittumista ja maksimikokoa, joten kaupan kaavaratkaisut koskettavat toteutuessaan monien uusmaalaisen arkea.

Nettikauppa, eettisyys ja elämyksellisyys tulevaisuuden trendeinä

Kaupan kyselyllä selvitetään paitsi nykyisiä ostospaikkoja, myös ajatuksia tulevaisuuden kaupasta. Ennakointi on tärkeää, sillä maakuntakaavalla suunnitellaan tulevaisuutta vuosikymmenten päähän.

– Kaupan toimintaympäristössä on jo nähtävissä useita kasvavia trendejä, kuten kestävien arvojen suosiminen, elämyksellisyyden tavoittelu ja hyvinvointipalvelujen lisääntyminen. Myös keskustojen arvostus kauppapaikkoina on ilahduttavasti kasvussa, kertoo Elo.

Muutoksen pyörteissä ovat myös kaupan toimintatavat. Esimerkiksi nettikaupasta voi ostaa jo melkein mitä tahansa ruoasta autoihin.

– Nettikaupan seurauksena kauppa on kansainvälistynyt vauhdilla ja toimialojen rajat ovat hälvenneet. Päätään nostavat myös uudenlaiset konseptit kuten vertaiskauppaan lukeutuvat nettikirppikset sekä lyhyeksi ajaksi pystytettävät pop-up -myymälät, Elo luettelee.

Samaan aikaan Uudenmaan väestö ikääntyy ja asuntokunnat pienenevät. Vapaa-ajan ennustetaan kuitenkin lisääntyvän.

– Kaikki nämä vaikuttavat siihen, millaiseksi kaupan ja keskusten palveluverkko uudessa maakuntakaavassa muotoutuu. Kyselyn lisäksi saamme tietoa kaupan uusista selvityksistä, kertoo Elo.

Maakuntakaavalla hahmotellaan seudullisen kaupan ja keskusten verkkoa

Maakuntakaavalla ohjataan vain seudullista kauppaa eli kauppaa, joka houkuttelee ihmisiä useamman kunnan alueelta. Tätä täydentää kaupan paikallinen palveluverkko, jota suunnittelevat kunnat.

Uudessa maakuntakaavassa eli Uusimaa-kaavassa tavoitellaan muun muassa elinvoimaisia keskustoja ja kestävää liikkumista. Kaupan ohjauksella voidaan vaikuttaa merkittävästi kumpaankin.

Esimerkiksi keskuksia pyritään kaavan avulla kehittämään monipuolisiksi asumisen, työpaikkojen ja palveluiden keskittymiksi, joihin kauppa luo elämää. Kaavalla tuetaan myös kestävää liikkumista eli kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä, joten kaupan sijainnillakin on merkitystä.

– Tulevaisuudessa ikääntyneiden määrä Uudellamaallakin kasvaa. Siksi isoimmat kaupat halutaan keskittää paikkoihin, joihin on helppo päästä myös ilman omaa autoa. Lisäksi olemme Uudellamaalla sitoutuneet merkittäviin hiilipäästöjen vähennyksiin. Tavoitteisiin on vaikea päästä, jollemme pysty vähentämään yksityisautoilua, summaa Elo.

Vastaa kaupan ja keskusten kyselyyn verkossa

Yhteistyössä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa tehty verkkokysely on avoinna 30.4.2018 asti. Vastaaminen vie noin 10-15 minuuttia, ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Tuloksista tiedotetaan kevään aikana.

> Linkki kyselyyn

Kaavoituspäällikkö Ilona Mansikka, puh. 040 524 9186

Maakunta-arkkitehti Aila Elo, puh. 040 660 5227

Kaavan selvityksiä:

> Vähittäiskaupan saavutettavuus Uudellamaalla (pdf, 2018)

> Uudenmaan palveluverkon mitoittaminen ja vaikutusten arvioi (pdf, 2018)

Mikä on Uusimaa-kaava?

• Kokonaismaakuntakaava, jossa käsitellään kaikki keskeiset maankäyttömuodot.
  • Suunnittelualueena koko Uusimaa, aikatähtäin vuodessa 2050.
  • Koostuu yleispiirteisestä pitkän aikavälin rakennekaavasta ja sitä tarkentavista seutujen vaihekaavoista, jotka laaditaan Helsingin seudulle, Itä-Uudellemaalle ja Länsi-Uudellemaalle.
  • Uudenmaan liitto aloitti kaavan laadinnan vuonna 2016, työ kestää nelisen vuotta.
  • Uusimaa-kaavan suunnitelmat ovat nähtävillä ja niitä voi kommentoida 27.2.−13.4.2018.
  • Seuraa kaavatyötä: www.uusimaakaava.fi

Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *