7.4.2017

Kuntayhtymien toimielinten miehitys käynnistyy vaalituloksen selvittyä

Vaalien valmistelutoimikunta 6.3.2017. Kuva Anni LevonenViikonvaihteen kuntavaaleissa ratkaistaan muutakin kuin paikat kuntien valtuustoihin. Vaalitulos määrää myös kuntayhtymien, lautakuntien ja muiden päätöksentekoelinten paikkajaot. Uudenmaan liiton vetämänä määritellään luottamushenkilöpaikat lähes 30 uusmaalaiselle toimielimelle. Maakuntavaltuuston ja -hallituksen lisäksi valmistelussa ovat esimerkiksi HUS:n, HSL:n ja HSY:n paikkajaot.

Paikkajako on monimutkainen yhdistelmä poliittisten voimasuhteiden, alueellisen tasapainon, sukupuolten ja kielikysymysten kesken. Laskentakaaviot ovat valmiina ja työ käynnistyy heti vaalitulosten valmistuttua. Toimielinten miehitys vaatii myös paljon neuvotteluja, jotta poliittinen yksimielisyys saavutetaan.

Maakuntahallituksen nimeämän vaalien valmistelutoimikunnan tehtävänä on varsinaisesti Uudenmaan liiton omien luottamuspaikkojen jako, mutta jo parikymmentä vuotta sitten havaittiin, että hyvän uusmaalaisen kokonaisuuden saavuttamiseksi työ kannattaa tehdä keskitetysti kaikkien kuntayhtymien osalta.

Valmistelutoimikuntaan kuuluu Uudenmaan poliittisten piirijärjestöjen seitsemän toiminnanjohtajaa maakuntahallituksessa edustettuina olevista puolueista. Varajäsenet ovat Helsingin piirijärjestöistä. Puheenjohtajana toimii suurimman ryhmän, eli kokoomuksen Jenny Nyman ja sihteerinä erityisasiantuntija Janne Tamminen Uudenmaan liitosta.

Luottamuselimet pääsevät starttaamaan kesällä

Uudenmaan kuntayhtymien ja muiden toimielinten paikkajakoja viimeistellään huhtikuun loppupuolella valmistelutoimikunnan kaksipäiväisessä työkokouksessa Tallinnassa. Puolue- ja kuntajaot saadaan valmiiksi toukokuussa.

– Kaikkien toimielinten perussopimukset on tutkittu tarkoin ja paikkajakoja on pohjustettu alkuvuodesta lähtien. Jakoprosessissa on kuitenkin niin paljon liikkuvia osia, että työstöä tarvitaan paljon, kertoo Tamminen. Haasteellisimmissa tapauksissa kuntayhtymän alue ulottuu naapurimaakunnan puolelle, ja edellyttää paikkojen yhteensovittamista rajan yli, Tamminen jatkaa.

Kuntien uudet valtuustot pitävät ensimmäiset kokouksensa pääsääntöisesti kesäkuun alkupuoliskolla, ja kuntayhtymät sen jälkeen.

– Todennäköistä on, että Uudenmaan liiton edustajainkokous pääsee valitsemaan maakuntavaltuuston syksyn korvalla, Tamminen kertoo.

Syksyllä nimettävät maakuntavaltuusto ja -hallitus toimivat Uudenmaan liiton päätöksentekijöinä siihen saakka kunnes sote- ja maakuntauudistuksen mukainen uusi maakunta käynnistyy vuoden 2019 alussa.

Presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018 pidettävissä maakuntavaaleissa valitaan maakuntavaltuusto uuden maakunnan ylimmäksi päätöksentekoelimeksi. Se kokoontuu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2018 ja valitsee maakuntahallituksen. Nämä toimielimet ryhtyvät valmistelemaan uuden maakunnan hallintoa.

> Toimielimet, joiden paikkajaon vaalien valmistelutoimikunta valmistelee

Vaalien valmistelutoimikunnan jäsenet:

Jenny Nyman, pj. (Uusimaa, kok)
Pekka Tuuri, vpj. (Uusimaa, sdp)
Tuomas Green, toiminnanjohtaja (Uusimaa, vihr)
Pekka M. Sinisalo (Uusimaa, ps)
Minna Österholm (Uusimaa, rkp)
Jorma Pikkarainen (Uusimaa ja Helsinki, vas)
Ari Maskonen (Uusimaa, kesk)
Janne Tamminen, sihteeri, Uudenmaan liitto

Varajäsenet:

Sini Jokinen (Helsinki, kok)