5.5.2017

Kannanotto: Sote- ja maakuntavalmistelu tarvitsee rahoitusta välittömästi

Pelastustoimi. Kuva Tuula Palaste
Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakuntauudistuksen valmistelijat edellyttävät valtiolta ripeästi määrärahapäätöksiä esivalmistelun jatkoon. Esivalmistelun määrärahat on varattu vain kesäkuun loppuun asti ja oletuksena on, että väliaikainen hallinto voisi aloittaa aikaisintaan syksyllä. Jos valmistelu keskeytyy rahoituksen puutteessa usean kuukauden ajaksi, maakuntien toiminnan käynnistäminen vuoden 2019 alusta ei ole mahdollista.

Valmistelijat esittävät, että niin sanottuihin pilottikokeiluihin varatusta 100 miljoonan euron rahoituksesta siirretään 40 miljoonaa euroa maakuntien perustoimintojen valmisteluun. Pilottirahoituksen ehtona olevaa laajamittaista sote-toimintojen yhtiöittämistä jo vuonna 2018 ei pidetä realistisena kolmen suurimman maakunnan alueella.

Maakuntavalmistelijat korostavat, että suunnitteilla olevat määrärahat on saatava välittömästi valmistelun käyttöön, sillä aikataulu ei mahdollista lainsäädännön voimaantulon odottamista.

Valmistelijat kiirehtivät lainsäädännön käsittelyaikatauluja, jotta maakuntavaalien toteuttaminen tammikuussa 2018 ei vaarannu.

Maakuntajohtajat sekä sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat kokoontuivat 4. toukokuuta Helsingissä.

Lisätiedot:

Esa Halme