rss Tiedotteet

24.5.2017

Maakuntavaltuusto nosti Bastukärrin logistiikka-alueen takaisin maakuntakaavaan

4. vaihekaava

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi kauden viimeisessä kokouksessaan neljännen vaihemaakuntakaavan. Täpärän äänestyksen jälkeen Sipoossa sijaitseva Bastukärrin logistiikka-alue otettiin kaavaan siinä muodossa kuin se oli nähtävillä olleessa kaavaehdotuksessa. Äänestystulos oli 31–29, kuusi äänesti tyhjää. Maakuntahallitus oli poistanut alueen hyväksyessään kaavan.

Neloskaava täydentää ja tarkistaa voimassa olevia maakuntakaavoja. Täydentävät teemat ovat elinkeinot ja innovaatiotoiminta, logistiikka, tuulivoima, viherrakenne ja kulttuuriympäristöt. Kaavan ratkaisuilla varmistetaan Uudenmaan kilpailukyky ja elinkeinoelämän toimintaedellytykset pitkälle tulevaisuuteen.

Uuden maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maakuntahallitus voi nyt määrätä kaavan astumaan voimaan, vaikka siitä valitettaisiin. Lain mukaan ympäristöministeriö ei enää vahvista maakuntakaavoja.

Valtuuston kokouksessa tehtiin lisäksi esitys kaavan palauttamisesta uuteen valmisteluun, jotta tietyt luontoarvot voitaisiin huomioida paremmin. Esitys raukesi äänin 51–15.

Puheenjohtaja Heinäluoma: Keskustelua metropolialueen erityistarpeista tarvitaan

Valtuuston kokous 24.5.2017. Kuva Kosti KeistinenMaakuntavaltuuston puheenjohtaja Eero Heinäluoma kiitti puheessaan valtuutettuja ja muistutti, että Uuteenmaahan sitoutuneita päättäjiä tarvitaan myös maakuntauudistuksen jälkeen. Hän nosti esille valtuustokauden alussa käydyn keskustelun metropolialueen erityistarpeista.

– Tarve Helsingin metropolialueen erityisjärjestelyihin säilyy myös käynnissä olevassa sote- ja maakuntauudistuksessa. Helsingin metropolin kehittämisavustukset ovat toistaiseksi pahasti ratkaisematta nyt eduskunnan käsittelyssä olevassa lakipaketissa, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoma muistutti, että Helsingin metropolialue ei kilpaile esimerkiksi sijoittuvista yrityksistä muun maan kanssa, vaan Itämeren alueen muiden suurten metropolien kuten Tukholman, Kööpenhaminan ja Hampurin kanssa.

– Todelliset kilpailijamme ovat muualla, eivät kotimaassa. Tässä kilpailussa pärjäämiseen metropolialueella tarvittaisiin työkaluja niin kaavoitukseen, liikennöintiin kuin asumiseenkin liittyvissä tehtävissä, Heinäluoma sanoi.

Uusi valtuusto nimetään kesäkuussa

Uusi maakuntavaltuusto valitaan kuntien edustajainkokouksessa 27. kesäkuuta. Kunnallisvaalien tuloksen mukaan kokoomus jatkaa valtuuston suurimpana puolueena. Vihreät nousee toiseksi ohi sosialidemokraattien.

Uudessa valtuustossa tulee olemaan 80 paikkaa. Valtuusto järjestäytyy ja valitsee maakuntahallituksen elokuun lopulla. Toimielinten kausi jää maakuntauudistuksen vuoksi normaalia lyhyemmäksi.

Tammikuussa 2018 presidentinvaalien yhteydessä pidettävissä maakuntavaaleissa valitaan maakuntavaltuusto vuoden 2019 alussa aloittavan uuden maakunnan ylimmäksi päätöksentekoelimeksi. Se järjestäytyy ja nimeää hallituksen maaliskuussa 2018. Nämä toimielimet ryhtyvät valmistelemaan uuden maakunnan hallintoa.

> Maakuntavaltuuston esityslista 24.5.2017

 

Lisätietoja:

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen, puh. 040 552 3152​

Maakuntavaltuuston sihteeri, hallinto- ja talousjohtaja Paula Autioniemi,
puh. 040 737 8050


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi