29.8.2017

Mari Holopainen maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi, Outi Mäkelä jatkaa hallituksen johdossa

Leena Luhtanen, Mari Holopainen ja Seija Muurinen
Uudenmaan maakuntavaltuusto piti järjestäytymiskokouksensa 29. elokuuta ja valitsi maakuntahallituksen. Maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi nimettiin vihreitä edustava helsinkiläinen Mari Holopainen. Maakuntahallituksen puheenjohtajana jatkaa kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä Nurmijärveltä. Mäkelällä käynnistyy kolmas peräkkäinen kausi hallituksen johdossa.

Maakuntavaltuustoa johtaa naistrio, sillä ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leena Luhtanen (sd, Espoo) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Seija Muurinen (kok, Helsinki). Maakuntahallituksen varapuheenjohtajat ovat Timo Juurikkala (vihr, Vantaa) ja Markku Markkula (kok, Espoo).

Kuvassa valtuuston puheenjohtajisto.
Vasemmalta: Leena Luhtanen, Mari Holopainen ja Seija Muurinen.

Vihreät valtuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Kuntavaalien tuloksen mukaan kokoomus säilytti valtuustossa suurimman puolueen aseman 22 paikalla. Vihreät nousi toiseksi ohi sosialidemokraattien. Vihreillä on 17 paikkaa ja sosialidemokraateilla 14 paikkaa. Ruotsalaisella kansanpuolueella, perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla on kullakin 7 valtuustopaikkaa, keskustalla on 4 paikkaa ja kristillisdemokraateilla 2 paikkaa.

Valtuuston 80 jäsentä ovat uusmaalaisia kunnanvaltuutettuja. Heistä 26 tulee Helsingistä, 11 Espoosta, 9 Vantaalta ja 3 Porvoosta. Pienemmistä kunnista on kustakin yksi tai kaksi edustajaa.

Paikkamäärät perustuvat Uudenmaan kuntien asukaslukuihin. Valtuusto uusiutui reilusti, sillä vain noin neljäsosa jäsenistä on edelliskaudelta.

> Maakuntavaltuuston jäsenet

Hallituksessa paljon aiempien kausien konkareita

Uudessa maakuntahallituksessa on 15 henkeä, joista kuusi edustaa Helsingin kaupunkia. Espoosta ja Vantaalta on molemmista kaksi jäsentä. Muita Uudenmaan 23 kuntaa edustaa yhteensä viisi jäsentä. Hallitusjäsenistä valtaosa on toiminut aiempina kausina liiton luottamustehtävissä.

Puolueittain paikat jakaantuvat niin, että kokoomuksella on viisi paikkaa, vihreillä ja sosialidemokraateilla molemmilla kolme paikkaa ja ruotsalaisella kansanpuolueella, perussuomalaisilla, vasemmistoliitolla ja keskustalla kullakin yksi paikka.

Maakuntahallituksen ensimmäinen kokous pidetään 11. syyskuuta.

> Maakuntahallituksen jäsenet

Luottamuselinten kausi normaalia lyhyempi

Uudenmaan liiton työtä ohjaavien luottamuselinten kausi jatkuu nykytietämyksellä vuoden 2019 loppuun saakka. Uusi maakunta aloittaa vuoden 2020 alussa.

Uutta maakuntaa edustava valtuusto on tarkoitus valita maakuntavaaleilla lokakuussa 2018. Se järjestäytyy vuoden 2019 alussa ja valitsee maakuntahallituksen. Nämä toimielimet ryhtyvät valmistelemaan uuden maakunnan toimintaa.

Maakuntavaltuuston ja -hallituksen sihteeri, hallinto- ja talousjohtaja Paula Autioniemi, puh. 040 737 8050
Vaalien valmistelutoimikunnan sihteeri Janne Tamminen,

Kuva: Anni Levonen