22.12.2017

Teknologiaosaajilta ehdotuksia Tallinnan tunnelin toteutukseen

Maailma

Helsingin ja Tallinnan välisen rautatietunnelin toteutettavuutta selvittävä FinEst Link -projekti julkisti syksyllä haasteen uusien teknologioiden kehittäjille. Haasteessa pyydettiin kertomaan idea siitä, miten kaupunkien välistä liikennettä kannattaisi kehittää. Kuusi yritystä jätti ehdotuksensa määräaikaan mennessä. Näiden joukossa olivat muun muassa FinEst Bay Area, Hyperloop One ja SwissRapide.

FinEst Link -projekti selvittää perinteisellä tekniikalla rakennettavan rautatietunnelin kustannuksia ja hyötyjä. Tulokset valmistuvat helmikuussa. Selvitysvaiheessa halutaan ottaa huomioon myös liikenneteknologian nopea kehitys ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet.

– Tällaisessa tulevaisuuteen katsovassa projektissa on ehdottoman tärkeää pitää kaikki mahdollisuudet avoinna. Mielenkiintoista nähdä millaisia ehdotuksia nämä huippuyritykset ovat tuottaneet, sanoo projektijohtaja Kari Ruohonen.

Projektin vastaanottamat ehdotukset arvioidaan ja analysoidaan tammikuun loppuun mennessä. Haasteeseen osallistuneet yritykset kutsutaan projektin loppukonferenssiin kertomaan ideoistaan ja ehdotukset julkaistaan osana hankkeen loppuraporttia. Loppukonferenssi pidetään helmikuussa Tallinnassa.

FinEst Link:

• Uudenmaan liiton koordinoima selvityshanke.
  • Toteutettu Interreg Central Baltic -ohjelmasta saadun EU-rahoituksen turvin.
  • Kokonaisbudjetti 1,3 miljoonaa euroa vuosille 2016–2018.
  • Uudenmaan liiton kumppaneina hankkeessa ovat Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Viron liikenneministeriö ja Suomen liikennevirasto sekä Harjun lääninhallitus.

Projektijohtaja Kari Ruohonen, puh. 040 504 5170
Johtava asiantuntija Malla Paajanen, puh. 050 366 7391