rss Tiedotteet

17.4.2018

Huoli hallituksen maakunta- ja sote-esityksestä syvenee Uudenmaan maakuntavaltuustossa: Epäkohtia ei pystytä ratkomaan tässä aikataulussa

valtuuston seminaari 17.4.2018

Huoli hallituksen hallituksen sote- ja maakuntalakiesityksistä syveni Uudenmaan maakuntavaltuuston kokousseminaarissa 17.4. Maakuntavaltuutetut korostivat 13.3. annettua kannanottoaan, jonka mukaan nykyiset maakunta- ja sotelakiesitykset eivät ole Uudenmaan asukkaiden etujen mukaisia. Puheenvuoroissa korostuivat aikataulun epärealistisuus ja isojenkin asiakokonaisuuksien keskeneräisyys.
HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén käsitteli sote-esityksen vaikutuksia terveydenhuoltoon. Erityisen huolissaan Lindén oli siitä, miten terveyskeskuspalveluiden rahoitus ja palvelut pirstoutuvat ”tuhannen päreiksi” esitetyn mallin myötä. Vaaroja on hänen mukaansa kaksi: vähemmän vaikuttavien palvelujen priorisointi tai kokonaismenojen voimakas kasvattaminen.

Lindénin mukaan isojen kaupunkien Uusimaa tarvitsisi erillisratkaisun. Hänen mielestään on perusteltua kysyä, miksi 650 000 asukkaan Helsinki tai 270 000 asukkaan Espoo eivät voi olla järjestäjiä tai tuottajia, jos alle 100 000 asukkaan Kainuu ja Keski-Pohjanmaa voivat.

Kuntien herättävä tilanteeseen

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula painotti omassa puheenvuorossaan, että lakiesitys vaikuttaa kaikkeen kunnan toimintaan. Samalla vaikutusarviot kuntien palveluihin tai henkilöstöön ovat puutteellisia. Ujulan mukaan Porvoossa kaikki tunnusluvut heikkenevät maakuntamallin myötä. Omavaraisuusaste heikkenee, sillä kuntien omaisuutta luovutetaan maakunnille korvauksetta. Verotulot ja valtionosuudet vähenevät yli 50 prosenttia. Ujula muistutti, että tämä voi vaikuttaa lainarahoituksen saatavuuteen ja korkotasoon.

- Viimeistään tässä vaiheessa jokaisen kunnan on herättävä. Kuntien kannalta hallituksen maakunta- ja sotemalli on kerta kaikkiaan tuhoisa. Uudellemaalle olisi vähintään saatava erillisratkaisu tai lakiesitykset tulisi hylätä, kommentoi valtuuston varapuheenjohtaja Leena Luhtanen (sd.) Ujulan puheenvuoroa.

Uusmaalaisten ja koko Suomen hyvinvointi taattava

Maakuntavaltuuston mielestä Uudenmaan on voitava vastuullisesti taata asukkaidensa palvelut ja potilasturvallisuus. Uudellemaalle keskittyvät maan erityissairaanhoidon vaativimmat tapaukset, millä on merkitystä koko Suomen terveydenhuollolle.

- Uusimaa on paitsi huipputason erityissairaanhuollon, myös maan talouden, tutkimuksen, viennin ja väestönkasvun keskus. Se, miten menestymme täällä vaikuttaa suoraan siihen, miten sekä maan vaativin erityissairaanhoito että terveyspalvelut pystytään rahoittamaan. Kykymme huolehtia uusmaalaisten ja koko Suomen hyvinvoinnista on nyt uhattuna, valtuuston puheenjohtaja Mari Holopainen summaa.
 
Aamupäivän kestäneessä seminaarissa syvennyttiin monipuolisesti lakiesityksen vaikutuksiin Uudellamaalla. Tilaisuudessa puhuivat Lindénin ja Ujulan lisäksi myös Uusimaa2019-hankkeen johtaja Ilari Soosalu, Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula, FCG:n Sote-uudistuksen toimialajohtaja Jarmo Asikainen sekä Uusimaa2019-hankkeen muutosjohtajat Markus Sovala ja Timo Aronkytö.

Lisätietoja:

Mari Holopainen, maakuntavaltuuston pj, puh. 040 7620 944
Leena Luhtanen, maakuntavaltuuston 1. vpj, puh. 040 553 3639

> Katso tilaisuuden tallenne Helsinki-kanavalla

Tapahtumasta twiitattiin tunnisteella #maakuntavaltuusto

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi