23.4.2018

Maakuntahallituksen päätökset 23.4.2018: Östersundomin kaava etenee valtuuston hyväksyttäväksi

Nuija. Kuva: Kosti KeistinenUudenmaan maakuntahallitus kokoontui maanantaina 23. huhtikuuta. Hallitus hyväksyi ehdotuksen Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen maakuntakaavaksi, ja päätti lähettää sen maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi. Lisäksi hallitus valitsi vuoden 2018 Uusimaa-palkinnon saajaksi Lapinlahden Lähteen, ja päätti käynnistää Suomenlahden merialuesuunnitelman laadinnan.

Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava, Östersundomin alue: kaavaehdotuksen hyväksyminen

Maakuntahallitus hyväksyi ehdotuksen Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen maakuntakaavaksi, ja päätti lähettää sen maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi. Tavoitteena on, että valtuusto hyväksyy kaavan kokouksessaan kesäkuussa.

Kaavaehdotus oli nähtävillä vuodenvaihteessa 2017-2018. Kaavakarttaan tehtiin palautteen perusteella yksi muutos: maakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön ominaisuusmerkintää Westerkullan kartanon alueella laajennettiin.

Östersundomin kaava kattaa Helsingin Östersundomista Sipoon Söderkullaan ulottuvan alueen sekä osan Vantaan Länsisalmea. Kaavassa käsitellään kaikki keskeiset alue- ja yhdyskuntarakenteen teemat, ja se on osa Uudenmaan toista vaihemaakuntakaavaa.

Uusimaa-palkinto 2018

Maakuntahallitus valitsi Uusimaa-palkinnon saajaksi Lapinlahden Lähteen, jonka vapaaehtoisvoimin käynnistetty toiminta on auttanut erityisesti nuoria mielenterveyskuntoutujia. Vanha Lapinlahden sairaalan alue ja aktiivinen vertaistukitoiminta ovat vähitellen avautuneet kaupunkilaisille omaa luokkaansa olevana turvallisena yhteisöllisyyden vahvistajana. Nykyisin paikka on kaikille avoin hyvinvoinnin ja kulttuurin keidas keskellä Helsinkiä.

Uudenmaan liitto myöntää Uusimaa-palkinnon vuosittain henkilölle tai ryhmälle toiminnasta uusmaalaisten hyväksi. Valinta tehdään keväisin kansalaisten ja järjestöjen ehdotusten pohjalta, ja valintaa juhlitaan Uusimaa-viikolla toukokuussa. Palkinnonsaaja saa kunniamaininnan sekä 2 000 euron rahapalkinnon toimintansa tueksi. Ensimmäinen Uusimaa-palkinto myönnettiin vuonna 1982.

Merialuesuunnittelun käynnistäminen

Maakuntahallitus päätti käynnistää Suomenlahden merialuesuunnitelman laadinnan yhdessä Kymenlaakson liiton kanssa. Maankäyttö- ja rakennuslain muutos velvoittaa laatimaan suunnitelman.

Merialuesuunnitelma on merialueiden käyttöä ohjaava yleispiirteinen ja oikeusvaikutukseton suunnitelma, jonka rannikon maakunnat laativat yhteistyössä vuoteen 2021 mennessä. Tavoitteena on edistää merialueen eri käyttömuotojen kestävää kehitystä, luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä meriympäristö hyvän tilan saavuttamista.

Sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus 6/2018

Maakuntahallitus esitti yksimielisesti sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsauksen yhteydessä, että maakuntahallituksen seuraavaan kokoukseen valmistellaan uudistuksen poliittista ohjausta koskeva esitys.

> Linkki esitykseen

Kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimukseen (Covenant of Mayors for Climate & Energy) koordinaattoriksi hakeminen

> Linkki esitykseen

Ohjelmakauden 2014-2020 rakennerahastohallinnon järjestäminen maakuntauudistuksen jälkeen