12.5.2018

Vuoden uusmaalainen kylä Strömfors starttasi kesäsesongin – kymmenien tapahtumien värittämä Uusimaa-viikko päättyy lauantaina

Strömforsin ruukki LoviisassaStrömforsin ruukissa Loviisassa raikuu harmonikka, kuorolaulu ja disco, kun kylässä juhlitaan Vuoden uusmaalaisen kylän arvonimeä Uusimaa-viikon lauantain päätapahtumassa. Aurinkoisessa säässä vietetty monipuolinen Uusimaa-viikko päättyy, kun ilta pimenee. Strömforsissa juhlat jatkuvat lauantai-iltaan saakka Iltamien ja discon tahdissa.

Kuva: Strömforsin ruukki kukoistaa kesällä. Ruukissa kehitetään jatkuvasti uusia ideoita, jotta alue houkuttelisi enemmän kävijöitä läpi vuoden.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Hilkka Liponkoski löytyy Strömforsin juhlapäivänäkin työn ääreltä. Hän pyörittää koiraurheilukeskusta vanhan tehtaan tiloissa sekä Strömfors Bed & Bistroa historiallisessa päärakennuksessa keskellä kylää.

– Pari vuotta sitten muualta muuttaneena on ollut helppo nähdä tämän paikan vahvuudet ja arvo. Alkuperäiset ruukkilaiset ottavat uudet ihmiset ja ideat vastaan avoimesti, näin muodostuu hyvä kombinaatio. Täällä on aktiiviset kyläyhdistys ja yrittäjäyhdistys Vireä Strömfors, joiden puitteissa on hyvä tehdä yhteistyötä.

Strömfors, Vuoden uusmaalainen kylä 2018Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen ja Vireä Strömforsin puheenjohtaja Hilkka Liponkoski vastaanottivat Vuoden uusmaalainen kylä 2018 -palkinnon kyläjuhlassa. Seinälaatan ja 2 000 euron avustuksen kylän kehittämistoimiin ojensivat maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkuja ja maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Määrätietoinen kehittämistyö toi Uudenmaan liiton myöntämän Vuoden uusmaalaisen kylän palkinnon Strömforsille.

– Kyläläiset ovat ottaneet omiin käsiinsä poikkeuksellisen laajan vastuun alueen palvelujen turvaamisesta. Omaleimainen ja viehättävä ruukkikylä on herätelty uuteen loistoon, erityisasiantuntija Tarja Haili Uudenmaan liitosta kiittää.

Yhteisessä tähtäimessä alueen yhdistyksillä on säilyttää kylän autenttisuus, vaalia sen historiaa ja arvoa sekä saada kylä eläväksi ympäri vuoden.

– Kesällä ruukkiin saapuu pari–kolme bussillista vierailijoita päivässä. Tarvitsemme kuitenkin matkailijoita myös muina vuodenaikoina, jotta kylä säilyy elävänä. Sen eteen tehdään töitä, Liponkoski ja Veli-Matti Mettinen Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson Kylien Kyläyhdistyksestä sanovat.

Ylpeyttä omasta kylästä

Kolme vuotta sitten perinteikkään ruukin mailla ei iloittu, päinvastoin. Tieto parisataa kyläläistä työllistäneen Strömfors Electricin alasajosta taittoi tunnelmat ankeuden puolelle.

– Kylässä oli vuosisatojen ajan luotettu siihen, että tehdas hoitaa kaiken. Tehdastoiminnan päättyminen oli vaikea hyväksyä, Mettinen muistelee.

Kun kylältä lähtivät myös kirjasto ja terveystalo ja vielä nuorisotilat todettiin käyttökelvottomiksi, kyläläiset sisuuntuivat. Myös Mettinen tarttui toimeen, viritti verkostoja ja hoiti yhteyksiä Loviisan kaupunkiin päin. Useiden yhdistysten ja yritysten työ on ollut mittaamattoman arvokasta.

Stromforsin ruukin kesäjuhlat 12.5.2018Puotien, pajojen, museoiden ja palvelupisteiden avoimet ovet houkuttelivat satoja kävijöitä kesäkauden avajaisiin Strömforsin ruukkiin, vuoden 2018 uusmaalaiseen kylään.

– Täällä syntyi vahva yhteishenki ja tahtotila, että jotakin on tehtävä. Talkoohengellä ja ponnekkaalla yhteistyöllä peruspalveluita on saatu takaisin. Nyt ruukkiin perustetaan jatkuvasti uusia yrityksiä ja mieliala on korkealla, Mettinen iloitsee.

Uusimaa-viikko tarjoilee raikasta uusmaalaista kulttuuria

Lauantaina ehtii vielä Uusimaa-viikon tapahtumiin. Vipattavaan tanssijalkaan voi hakea lääkettä paitsi Iltamista ja discosta Strömforsissa myös Lauantaitansseista Lohjalla.

Seitsemäs vuosittainen Uusimaa-viikko on tarjoillut tänä vuonna ennätysmäärän tapahtumia. Vuoden teema kulttuuri & muutos kirvoitti viikon ohjelmistoon kymmeniä tapahtumia keskustelutilaisuuksista, seminaareista, luontoretkistä ja konserteista teemapäiviin, näyttelyihin ja työpajoihin.

Tarja Haili, erityisasiantuntija, Uudenmaan liitto, puh. 040 7741 718, tarja.haili@uudenmaanliitto.fi

Hilkka Liponkoski, puheenjohtaja, Vireä Strömfors ry, puh. 040 574 4445, hilkka@stromforsdog.fi

Veli-Matti Mettinen, puheenjohtaja, Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson Kylien Kyläyhdistys ry, puh. 040 131 2173, velsum@gmail.com

Uudenmaan liitto: Vuoden kylä