21.8.2018

Uudenmaan liitto vastustaa pelastuskoulutuksen lakkauttamista Helsingissä

Paloautot, pelastustoimi, Kuvaaja Tuula Palaste

Hallituksen suunnitelma pelastusalan koulutuksen keskittämisestä pelkästään Kuopioon ei takaa pääkaupunkiseudulle tärkeiden erityisalojen turvallisuutta. Uudenmaan liiton mukaan alueen erityispiirteiden vuoksi pelastuskoulutuksen säilyttäminen Helsingissä on välttämätöntä.

Uudenmaan erityisolosuhteet – muun muassa lentoasema, metro, ydinvoimala ja öljysatama – tulee voida ottaa koulutuksessa huomioon. Lisäksi korkea rakentaminen, esimerkiksi Pasilassa ja Leppävaarassa, aiheuttaa uudenlaisia haasteita. Myös ruotsinkielinen palvelu on voitava turvata. Suomen väestöstä merkittävä osa asuu Uudellamaalla ja väestönkasvun ennakoidaan jatkuvan edelleen voimakkaana.

Uudenmaan liiton mukaan pelastusalan koulutuksen volyymiä pitäisi lakkauttamisen sijaan edelleen lisätä Uudellamaalla. Koulutusorganisaation ja hallinnon kotipaikaksi Kuopio sopii hyviin, mutta koulutusta tulee tarjota myös maan pääkaupungissa.

On tärkeää, että uusmaalaisten hakijoiden mielenkiinto säilyy koulutusta kohtaan mikä tuo hyvää paikallistuntemusta pelastustyöhön. Helsingin pelastuslaitoksen yhteydessä toimivassa Pelastuskoulussa koulutetut pelastajat ovat voineet pätevöityä myös lähihoitajiksi sote-oppilaitoksen kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen perusteella.

Sisäministeriön 6. huhtikuuta antaman tiedotteen mukaan koko pelastusalan koulutus esitetään keskitettäväksi Pelastusopistoon Kuopioon, jolloin Helsingin Pelastuskoulun toiminta loppuisi. Suunnitelman mukaan viimeinen kurssi valmistuisi Helsingin Pelastuskoulusta vuonna 2020.

Pelastuskoulutuksen järjestämistä koskeva muutos sisältyy hallituksen esitykseen laeiksi pelastuslain muuttamisesta (HE 18/2018). Lakiehdotus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen, puh. 040 589 8415