11.12.2018

Maakuntavaltuusto testasi päästövähennysten arviointityökalua – Tavoitteena hiilineutraali Uusimaa 2035

Valtuusto 11.12.2018. Pj Mari Holopainen.Uudenmaan maakuntavaltuusto sai 11. joulukuuta pidetyn kokouksensa lopuksi kokeilla päästövähennysten arviointityökalua, jolla testataan erilaisten toimenpiteiden vaikutuksia Uudenmaan kuntien päästöihin. Koko Uudellamaalla tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035.

– Valtuutetut ja kaikki kiinnostuneet voivat nyt konkreettisesti tarkastella, miten erilaisten toimenpiteiden yhdistelmät vaikuttavat päästöihin oman kunnan kohdalla, totesi maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mari Holopainen.

Työkalun käyttäjä voi esimerkiksi säätää kuinka paljon rakennusten energiatehokkuutta on parannettava, teollisuuden sähkönkulutusta on leikattava, millä maatalouden toimilla päästöjä taklataan tai millä sähköautojen osuudella tieliikenteessä päästään riittäviin päästövähennyksiin.

Kaikkiaan päästöihin vaikuttavia valintoja voi tehdä kymmenen eri teeman osatekijöistä. Työkalu näyttää reaaliaikaisesti valintojen vaikutukset suhteessa hiilineutraaliuden tavoitteeseen.

Päästöissä myönteinen kehitys, mutta haasteita riittää

Uudenmaan liitto on tilannut arviointityökalun Suomen Ympäristökeskus SYKE:ltä, kuten myös selvityksen Uudenmaan kuntien päästökehityksestä. Työkalua ja selvityksen tuloksia oli maakuntavaltuuston kokouksessa esittelemässä erityisasiantuntija Johannes Lounasheimo.

Valtuusto 11.12.2018.Selvityksestä käy ilmi, että päästöt ovat vähentyneet Uudellamaalla noin neljänneksen alle kymmenessä vuodessa. Eniten vähennystä on sähkölämmityksen ja jätehuollon päästöissä. Päästökehitys kääntyi laskuun 2010-luvulla ja myönteinen kehitys on voimistunut viime vuosina. Silti vuodelle 2035 valitun tavoitteen saavuttaminen on hyvin haasteellista.

Tavoite hiilineutraaliudesta on kirjattu maakuntavaltuuston joulukuussa 2017 hyväksymään Uusimaa-ohjelmaan. Kunnat ovat avainasemassa päästövähennyksissä, yritysten ja kiinteistönomistajien ohella.

Karkeaan arviointiin tarkoitettu työkalu on kuntien käytettävissä ja sitä tullaan hyödyntämään päättäjien kanssa käytävissä keskusteluissa ensi vuonna, jolloin Uudenmaan liitto myös tarjoaa opastusta sen käytössä.

Suunnittelupäällikkö Olli Pekka Hatanpää Uudenmaan liitosta kertoi, että työkalun kehittelyssä on keskitytty nimenomaan niihin päästöihin, joiden vähentämiseen kuntien päätöksillä voidaan vaikuttaa.

– Haluamme tarjota päättäjille sekä ilmastostrategioiden parissa työskenteleville apuvälineen, jolla voidaan löytää erilaisten kuntien tarpeisiin toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Täysin valmis työkalu ei vielä ole, vaan sitä kehitetään edelleen SYKE:ssä, kertoi Hatanpää.

Valtuusto edellyttää selvitystä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun hyödyntämisestä

Valtuusto 11.12.2018.Liiton toiminta- ja taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä maakuntavaltuusto teki tekstiin lisäyksen, jossa edellytetään selvitystä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyön hyödyntämisestä siinä tapauksessa, että hallituksen uudistushanke ei toteudu.

Valtuuston jäsen Pia Lohikoski (vas, Kerava) esitti lisäystä, joka hyväksyttiin äänin 36–26. Kaksi edustajaa äänesti tyhjää ja 17 oli poissa.

Lisäksi maakuntahallituksen jäsenyydestä eronneen Risto Rautavan tilalle valittiin Otto Meri (kok, Helsinki).

> Katso kokouksen videotallenne

Maakuntavaltuuston pj Mari Holopainen, puh. 040 7620 944