17.1.2019

Matkailu tuo työtä ja tuloja Uudellemaalle – vaikutuksia tutkittu 13 kunnassa

Espalla. Kuva Tuula Palaste

Matkailu on tärkeä työllistäjä ja tulonlähde Uudellamaalla, jonne kohdistuu jopa puolet koko Suomen matkailukysynnästä. Uudenmaan liitto ja 13 alueen kuntaa selvittivät yhdessä, miten paljon tuloa ja henkilötyövuosia matkailu tuottaa Uudellamaalla.
Maakunnalle kertyi vuonna 2016 noin 4,5 miljardia euroa välitöntä matkailutuloa, joka tarkoittaa suoraan matkailualasta saatavia tuloja. Valtaosa niistä syntyy liikennepalveluista, toisiksi eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnasta.

Matkailutulot

Kun välittömään matkailutuloon lasketaan mukaan vielä muihin aloihin säteilevät kerrannaisvaikutukset, summa nousee 6,8 miljardiin euroon, mikä on 3,8 prosenttia Uudenmaan kaikkien toimialojen liikevaihdosta.

Tulojen lisäksi matkailu myös työllistää. Vuonna 2016 toimialan välitön työllisyysvaikutus Uudellamaalla oli 19 220 henkilötyövuotta. Kerrannaisvaikutuksineen määrä nousee yli 23 000 henkilötyövuoteen.

Tulokset vertailukelpoisia

Nyt julkaistu selvitys on ensimmäinen, jossa matkailun vaikutukset ovat vertailukelpoisia alueen kuntien kesken. Yhteistyössä teetetyssä tutkimuksessa oli mukana puolet Uudenmaan 26 kunnasta.

Uudenmaan liiton matkailun erityisasiantuntijan Tarja Koistisen mielestä nyt teetetty tutkimus on oikea suunta matkailutoimialan vaikuttavuuden esille tuomisessa:

–  Tämä on hyvä alku yhteisen, vertailukelpoisen tiedon kerryttämiselle. Jos teemme pitkäjänteistä yhteistyötä, saamme tulevina vuosina yhä luotettavampaa dataa matkailun vaikutuksista ja kehityksestä alueellamme –  sekä matkailuelinkeinon käyttöön että aluekehittämisen ja päätöksenteon tueksi.

Selvityksen matkailun aluetaloudellisista vaikutuksista Uudellamaalla on tehnyt Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy. Uudenmaan liiton lisäksi yhteistutkimukseen osallistuivat seuraavat kunnat: Helsinki, Espoo, Vantaa, Lohja, Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Vihti, Siuntio, Sipoo, Porvoo, Raasepori ja Hanko.

> Tutustu tuloksiin Uusimaa-tietopankissa

Matkailun erityisasiantuntija Tarja Koistinen, 044 352 2070