Vuoden uusmaalainen kaupunginosa 2019 valitaan marraskuussa

Vuoden kaupunginosa -tittelistä kilpailee jälleen joukko hyviä asuinseutuja. Haku on päättynyt, kiitos kaikille ehdotuksia jättäneille!

Maakuntahallitus tekee valinnan 19.11.2018.

uusmaalainen kaupunginosa 2019, logo kuvalla.Uudenmaan liiton tunnustus myönnetään toiminnasta tai innovaatiosta, joka on lisännyt merkittävästi asuinalueen viihtyisyyttä ja toimivuutta.

Tämän vuoden valinnassa korostetaan erityisesti asukkaiden ponnisteluja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Palkinto osoitetaan aina seuraavalle kalenterivuodelle, jolloin palkittu asuinseutu pääsee viettämään juhlavuottaan erilaisten tempausten ja tapahtumien merkeissä. Voittaja saa kunniakirjan ja 2 000 euroa tuleviin kehittämisprojekteihin.

Voitosta ilmoitetaan palkinnon vastaanottajalle. Valintaa juhlistetaan myöhemmin kaupunginosan järjestämässä tilaisuudessa.

Vuoden uusmaalainen kylä 2018 on ruukkimiljöö Strömfors

Vuoden kylä Strömfors. Kuvaaja Tarja HailiStrömforsin miljöö, jonka ruotsinvallan aikaiset patruunasukupolvet loivat, on säilytetty näihin päiviin asti lähes ennallaan kauniina kokonaisuutena.

Vuoden 2018 uusmaalainen kylä on ruukkimiljöön ympärille rakentunut Strömfors. Se sijaitsee Kymijoen läntisimmän haaran varrella 18 kilometrin päässä Loviisan keskustasta.

Strömforsin toimijoiden yhteistyötä leimaa voimakas kehittämisen ote. Kyläläiset ovat ottaneet omiin käsiinsä poikkeuksellisen laajan vastuun alueen palvelujen turvaamisesta.

Omaleimaisen ja viehättävän ruukkikylän säilyttämisessä ja alueen vetovoiman vahvistamisessa on onnistuttu hienosti. Kylän aktiivit ovat myös temmanneet nuorison mukaan toimintaan.

Paikallisen kyläyhdistyksen työ on tavoitteellista ja tulevaisuuteen suuntautunutta. Kyläyhdistyksen rinnalla, hyvänä kumppanina, toimii alueen yritysten perustama Vireä Strömfors ry

Valinnassa painoivat niin perinteiden kunnioittaminen kuin uudet innovaatiot. Myös vuoden 2018 erityisteema kulttuuri ja muutos näkyi perusteluissa.

Tunnustuspalkinto, seinälaatta ja avustus kylän seuraaviin kehittämishankkeisiin luovutettiin kyläläisten yhteisessä kesäjuhlassa toukokuussa 2018.

Valinnalla on pitkät perinteet

Maakuntahallitus myöntää vuorovuosin Vuoden uusmaalaisen kylän tai kaupunginosan arvonimen hyvän asuinympäristön vaalijoille.

Valinta tehdään kansalaisten ja järjestöjen ehdotusten pohjalta. Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati seuloo ehdotuksista kolmen kärjen, joista maakuntahallitus valitsee voittajan.

Uudenmaan liiton antama kylätunnustus on myönnetty vuodesta 1988 alkaen. Kaupunginosa valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2013.